A szója nem csökkenti a koleszterinszintet?
A szójafehérjéről azt mondják, hogy koleszterincsökkentő hatása van, de egy új vizsgálat tanúsága szerint a szójadiéta nem mérsékli az emelkedett vérkoleszterint. Az Amerikai Szív Szövetség táplálkozási bizottságának alelnöke elismeri a szójatermékek külö
2008. augusztus 31. vasárnap 09:45 - Hírextra
Peter R. C. Howe ausztrál kutató azért foglalkozott a szójaételek kutatásával, mert sokfelé elfogadott tétel, hogy napi 25 gramm szójafehérje rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát, mert leszorítja a "rossz", az LDL-koleszterin vérszintjét.
Howe professzor és munkacsoportja 58 nőt és 35 férfit vizsgált, akiknek átlagos életkora 52 év volt. A vizsgált személyek koleszterinszintje mérsékelten bizonyult emelkedettnek. A kutatók háromféle étrendet adtak pácienseiknek, akik a diétákat hat hétig fogyasztották. A koszt különböző mennyiségben tartalmazott szóját és izoflavont - az utóbbi a szója egy alkotórésze, mely korábbi vizsgálatok szerint koleszterincsökkentő hatású.
Egyik diétában 24 gramm szójafehérje és 71 milligramm izoflavon volt, a másik tejfehérjét, kevesebb szóját és izoflavont tartalmazott, végül a harmadik étrendbe csak 24 gramm tejfehérjét tettek: ez volt a kontroll. A tanulmány előtt és a hathetes menük végén mindenkinek megmérték a vérzsírszintjét.
A napi 24 gramm, illetve 12 gramm szójafehérje értékelhetően nem csökkentette a koszorúérbetegség szempontjából veszélyes LDL-koleszterin vérszintjét. Howe professzor hangsúlyozta, hogy a vizsgált személyeknek a rosszkoleszterin-értéke csak mérsékelten volt magasabb. Lehet, hogy ha ez magasabb lett volna, a szója hatása jobban érvényesül.
A szójaétrend négy százalékkal csökkentette egy másik vérzsír, a trigliceridek szintjét. Ez a változás is szerény, de mégis kedvező. Alice Lichtenstein, a táplálkozástudomány professzora kiemelte, hogy a kismértékű javulás is eredmény.
"Ha egy szójaburgert vagy szójafrankfurtit eszik valaki igazi hamburger vagy frankfurti helyett, az LDL-koleszterinje csökken, mert kevesebb telített zsírt eszik. Ha így nézzük, az állati zsírt tartalmazó ennivalók helyettesítése szójával minden bizonnyal igazi előny" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Ez mar nagyon regi hir.