Babbal vészelik át a szűkös időket
Régi, filléres ízeket elevenítenek fel a brit fogyasztók az országra köszöntött szűkös idők közepette: ismét divatba jött például az egyébként évtizedek óta nemzeti intézménynek számító paradicsomszószos bab.
2008. szeptember 3. szerda 18:34 - Hírextra
A konzervként árult, sűrű paradicsomos mártásban pácolt főtt bab, a híres baked beans mindig is a brit konyha legolcsóbb elemei közé tartozott. A nehéz idők egyértelmű jele, hogy a meredek inflációt és a gazdaság megtorpanását egyszerre nyögő brit fogyasztók újból felfedezték maguknak ezt az igénytelen, de amúgy ízletes étket.
A The Daily Telegraph szerdai kimutatása szerint az elmúlt egy évben 12 százalékkal szökött fel a paradicsomos bab kereslete, és az eladások éves értéke most először átlépte a 300 millió fontot (90 milliárd forint).
Ez azt jelenti, hogy egy év alatt minden brit háztartásban átlagosan csaknem tíz kiló konzervbab fogyott.
A brit fogyasztókat szinte sokkszerű kettős csapás sújtja: csaknem 16 évi szakadatlan növekedés után a gazdaság az idén hirtelen megtorpant, és tekintélyes gazdasági elemzők sorra jósolják az elhúzódó recessziót, ráadásul mindezt hosszú évek óta nem tapasztalt infláció kíséri, különösen éppen az élelmiszerek körében.
A hivatalos kimutatások szerint az elmúlt egy esztendőben átlagosan 12,2 százalékkal drágultak az alapvető élelmiszerek Nagy-Britanniában; ez a kétszerese a legtöbb európai országban mért élelmiszer-inflációs ütemnek.
A fejlett ipari térség gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezete (OECD) által kiadott friss összesítés szerint a csoport tagországai közül csak Magyarországon, Izlandon és Törökországban emelkednek gyorsabban az élelmiszerárak, mint Nagy-Britanniában.
Forrás: MTI