A selyemlepke gubójáról származnak azok a finom, emészthető száloptikák, amelyek garantálják az elfogyasztott étel frissességét.
2008. szeptember 3. szerda 16:55 - Hírextra
A Tuft Egyetem kutatói találmányuk leírását a Biomacromolecules című folyóiratban közölték. A szenzorokat az élelmiszerek csomagolásában helyezik el, amelyek aztán képesek számos veszélyes baktérium esetleges jelenlétét kimutatni.
Az élelmiszeriparon túl az érzékelők a környezetvédelem és az orvostudomány számára is hasznosak lehetnek. Az új technológia például képes lehet egy teljes éven át mérni egy páciens vércukorszintjét, majd nyomtalanul feloldódni a vérben. A vizsgálandó személynek pedig nem kell mást tennie, mint jóízűen elfogyasztani egy adag "szenzorral fűszerezett" salátát.
"Egyelőre ilyen érzékelők a valóságban még nem léteznek. De az ilyen rendszerek kitágíthatják a jelenlegi optikai szálas technológiák használatát az orvostudományra, a környezet folyamatos ellenőrzésére és az élelmiszerbiztonságra" - magyarázta Fiorenzo Omenetto, az egyetem kutatója.