Együnk kengurut, csökkentsük a globális felmemlegedést
A kengurufogyasztásra való áttérés csökkenthetné az éghajlat felmelegedését okozó üvegházhatást: erre jutott egy tudományos jelentés, amelynek tartalmával az ausztráliai kormány legfőbb környezetvédelmi tanácsadója is egyetért.
2008. október 4. szombat 07:30 - Hírextra
Ross Garnaut professzor vizsgálata kimutatta, hogy az erszényesek csak nagyon kevés metángázt bocsátanak ki, ami a szervezetükben található egyik baktériumnak köszönhető. Ezzel szemben az ausztráliai szarvasmarha- és juhállomány (metán)gázkibocsátása felelős szerinte az ötödik kontinensen kialakuló üvegházhatás 67 százalékáért.
A tudós 600 oldalas jelentésében olyan rendszer bevezetését ajánlja, amelynek értelmében a kibocsátott gázmennyiség függvényében adnák ki az állattartási engedélyeket. Ez növelné a marha- és bárányhús árát és arra ösztönözné az ausztrálokat, hogy változtassanak táplálkozási szokásaikon.
A kenguruhús, amely valaha az ausztrálok fő fehérjeforrása volt, így visszakerülne az asztalokra. Ross Garnaut számításai szerint a szarvasmarhák száma 7 millióval, a juhállományé 36 millióval csökkenhetne, a kenguruállomány pedig 34 millióról 240 millióra ugrana 2020-ig.