2024. április 26. - Ervin

Pad Ocskay emlékére

A második világháborúban mintegy 2500 zsidó embert megmentett Ocskay László egykori magyar királyi százados emlékére avatnak kőpadot csütörtökön Budapesten, a Városligetben.
2008. október 8. szerda 15:23 - Hírextra
A Városligeti körút és az Ajtósi Dürer sor közötti parkban a pad mellett oszlop áll majd, erre kerül Ocskay László neve, s akik emlékezni szeretnének rá és tetteire, letelepedhetnek, üldögélhetnek az egykori menedékhely közelében lévő kőpadon - mondta el Mészáros György, a Budapesti Városvédő Egyesület munkatársa. Hozzátette: az emlékpad régi, szétszedett szobrok darabjaiból, talapzataiból áll, amelyeket a Budapest Galéria bocsátott a városvédő egyesület rendelkezésére.

A kőpadot restaurátok segítségével, civil kezdeményezésre rakták össze - hangsúlyozta Mészáros György.Ocskay László katonatisztként a zuglói Abonyi utcai zsidó gimnáziumban (ma az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma) működtetett varrodát a katonai egyenruhák javítására és sikerült rávennie a németeket, hogy őrizzék az épületet. Ezzel mintegy 2500 embert, köztük számos nőt és gyermeket mentett meg a deportálástól. A megmentettek között volt Ráday Imre színész, Kabos Endre kardvívó világbajnok, Goda Gábor író, Kadosa Pál zeneszerző és Kellér Dezső humorista is.

A kommunista diktatúra üldözni kezdte Ocskay Lászlót nemesi származása és német kapcsolatai miatt. A férfi végül Amerikába emigrált, ahol 1966-ban halt meg. Személye egészen az 1990-es évek elejéig feledésbe merült, akkor az általa megmentett Dan Danieli kereste meg sorstársait. Elérte, hogy tudomást szerezzenek Ocskay László tettéről, aki ennek eredményeképpen megkapta a jeruzsálemi Jad Vasem intézettől a Világ Igaza elismerést, Magyarországon és az Egyesült Államokban pedig posztumusz kitüntetést kapott.

Budapesten több helyen állítottak neki emléktáblát. Fonyó Gergely dokumentumfilmet rendezett a százados életéről Ocskay László, az elfelejtett hős címmel, Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont vezető történésze pedig könyvet írt Ocskay László története a háborús embermentések tükrében címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását