Teltház a kolbászfesztiválon
Már most ki lehetne tenni a "telt ház" táblát az október 23. és 26. között megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztiválon: gyakorlatilag lefoglalták a város, sőt a megye valamennyi szállodai szobáját, és mintegy 420 csapat nevezett a híres kolbásztöltő ve
2008. október 14. kedd 18:09 - Hírextra
Az idei, immár 12. alkalommal megrendezésre kerülő, négynapos program legnagyobb eseményére, a kolbásztöltő versenyre szombaton kerül sor. A vetélkedőre már az összes lehetséges férőhelyet lefoglalták a benevezett négyfős csapatok. A feladatuk évek óta nem változott, vagyis 10 kilogramm húsból kell kolbászt készíteniük - mondta Ambrus Zoltán, a szervező társaság vezetője keddi sajtótájékoztatóján.
A fesztiválra, s nemcsak a versenyre több tízezer vendég érkezik Békéscsabára, ahol minden a kolbászkészítésről, illetve a hagyományok felidézéséről szól majd, de a szervezők több mint 4000 négyzetméteren gondoskodtak a vendéglátásról is. Az Egyesült Államokból, Finnországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Erdélyből is várnak vendégeket, sőt Izlandról egy komplett focicsapat is érkezik.
Dékány Ferenc, a csabai kolbászt előállító Csaba-Hús Kft. vezetője jelezte, hogy ismét lehet majd kapni a már közkedvelt méteres és másfél méteres szárazkolbászokat, valamint a Munkácsy kolbászt. A társaság két terméke immár nemcsak a vásárlók körében közkedvelt, hiszen az idén a két kolbászféle elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat is.
Uhrin Zoltán, a fesztivál szervezésében közreműködő Csabai Kolbászklub Egyesület vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a majdnem 300 főt számláló klub tagjai között konszenzus alakult ki, hogyan kell elkészíteni az "igazi csabai csípőst".
Íme a recept 10 kilogramm elkészítéséhez: hét kilogramm vegyes sertéshús 150 kilogrammnál nehezebb sertésből, hozzá 3 kilogramm húsos szalonna, amelyeket 8-as rostán kell ledarálni. A ledarált húshoz 20 dekagramm édes és 5 dekagramm erős, őrölt, házi paprika, valamint 20 dekagramm asztali só szükséges. A gyúrás előtt még hozzá kell keverni 4 dekagramm fokhagymát és 3 dekagramm egész fűszerköményt, majd kezdődhet a töltés...
Forrás: MTI