2024. szeptember 28. - Vencel

Volt, ahol még hétfőn sem volt tanítás

Mintegy ötven középiskolában, az intézmények öt százalékában volt rendkívüli tanítási szünet hétfőn az Oktatási Hivatal (OH) informális adatai szerint. Több iskolaigazgató az MTI-nek arról számolt be, hogy hiába biztosítottak fűtést és felügyeletet az int
2009. január 12. hétfő 20:33 - Hírextra
Kedden már lesz tanítás Hajdú-Bihar, Veszprém és Nógrád megyében is, Borsod-Abaúj-Zemplénben az információk szerint több iskolában továbbra is szünetel az oktatás.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke elmondta: a hivatal konkrét bejelentés esetén indíthat vizsgálatot és szabhat ki szankciót szabálytalan elrendelés esetén. Az oktatási intézmény vezetőjét a tanév rendjének megsértése esetén maximum 50 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújthatják. Ezt is csak akkor, ha az eseti vizsgálat jogszerűtlenséget tár fel.

A kormányszóvivői iroda az MTI megkeresésére azt közölte hétfőn: a közoktatási törvény szerint ebben a konkrét helyzetben nem lehet szünetet elrendelni, s arra nincs is szükség; Magyarországon a gázellátás biztosított. A szünet nem jelent spórolást, hiszen az intézmény köteles megszervezni a gyermekek szakszerű felügyeletét és megfelelő fűtött helyiséget biztosítani számukra - írták, jelezve: a rendkívüli szünet igen nehéz helyzetbe hozza a tanulókat, különösen a végzős évfolyamok diákjait. A tanév rendje szerint ugyanis az első félév 2009. január 16-ig tart, a nevelőtestületnek meg kell állapítania a tanulók félévi osztályzatát, amely beszámít a felvételi eljárásokba.

A Vas megyei, körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola gazdasági vezetője, Bősze Zoltán az MTI-nek elmondta: hétfő reggel egyetlen diák sem érkezett az iskolába, noha felügyeletükről tudtak volna gondoskodni, hiszen az intézmény igazgatója és két igazgató helyettese is dolgozott. Az épület fűtését minimálisra csökkentették, csak úgynevezett temperáló fűtést tartottak fenn, hogy a vezetékek el ne fagyjanak.

Hasonló helyzetről számoltak be a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a vasvári Béri Balogh Ádám Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskolában, valamint a csepregi Nádasdy Tamás Szakközépiskolában is. Mindenütt megoldható lett volna a felügyelet, diák azonban nem volt. A fűtést csökkentették, volt, ahol kabátban ültek az irodában, az intézményvezetők és az adminisztratív alkalmazottak ugyanis mindenütt dolgoztak.

Hajdú-Bihar megyében mindössze egy intézményben, a biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium és Szakképző Iskolában szünetelt a tanítás hétfőn, de kedden már ott is lesz - mondta Filep Miklós, a megyei önkormányzat intézmény-fenntartási főosztályának vezetője. Szabó András, az intézmény igazgatója azzal indokolta az egynapos rendkívüli szünetet, hogy az iskola épülete és fűtési rendszere elavult, s a nagy hideg miatti túlterhelés komoly gondokat okozhat.

Kedden ismét tanítanak azokban a középiskolákban is, amelyek a Veszprém megyei önkormányzat fenntartásában működnek; erről Lasztovicza Jenő, a közgyűlés fideszes elnöke tájékoztatta az MTI-t. Utalt arra, hogy hétfőre a 15 megyei fenntartású középiskolában az igazgatók - a megyei önkormányzat vezetésével egyetértésben - szünetet rendeltek el. Hétfőn azonban ismét áttekintették a helyzetet, s úgy határoztak, hogy szükségtelen a szünet fenntartása.

A Somogy megyei önkormányzat nyolc oktatási intézményében nem rendeltek el tanítási szünetet. Gelencsér Attila, az önkormányzat elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kifejtette, hogy egyetértenek a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének kezdeményezésével, amelyben - a gázellátás helyzetére való tekintettel és a lakossági gázellátás védelmében - tanítási szünetet javasoltak a megyei fenntartású iskolákban. Mivel azonban a hírek szerint az orosz-ukrán gázvita némileg közelebb került a megoldáshoz, Somogy megye úgy döntött, intézményeiben egyelőre nem rendel el tanítási szünetet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat fenntartásában működő tizenöt középfokú iskola közül nyolcban tanítottak, hétben azonban tanítási szünet volt hétfőn - mondta Hideg Imre, a megyei önkormányzat főosztályvezetője. Az MTI értesülései szerint Borsodban kedden hat középiskolában nem lesz tanítás.

Nógrádban csak a hétfői napra szólt a tanítási szünet, így kedden folytatódik a tanítás - mondta Kalocsai Péter, a megyei önkormányzat aljegyzője. Nógrád megyében öt középiskolában nem volt hétfőn oktatás, miután az intézményvezetők a fenntartó jóváhagyásával tanítási szünetet rendeltek el a gázellátási helyzet miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2009. január 13. 16:29
Szerintem teljesen korrekt, különös tekintettel arra, hogy arról voltszó, hogy szombaton is lesz tanítás.A dátum ismerete sok esetben segíthet nagyon sokat, hidd el a cím a helyén van. a sztereotipizálás meg hogy minden újságíró férfi, kiment a divatból, ennyi
Al_Muazib
2009. január 12. 20:50
Miért? Volt olyan iskola ahol szombaton,vagy vasárnap volt tanítás,Már csak azért, mert, hogy volt olyan iskola ahol hétfőn sem volt tanítás.Péntektől nyűglődtek a "szénszüneten" .
VALAHOGY A CIMEKNÉL JOBBAN ODA KELLENE FIGYELNI ÚJSÁGÍRÓ URAK!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását