Bilincsbe az elsózókkal!
Az élelmiszerek, elsősorban a kenyérfélék sótartalmának radikális csökkentését előíró törvényjavaslat került pénteken a portugál parlament elé; a szabályozással az Európában kirívóan magas, agyvérzés okozta halálozási rátát szeretnék leszorítani.
2009. március 14. szombat 08:50 - HírExtra
"Portugália jelenleg azok közé az országok közé tartozik, ahol a legmagasabb az agyvérzés okozta halálozás: duplája a spanyolországinak és háromszorosa a franciaországinak" - fogalmaz a kormányzó Szocialista Párt képviselői által előterjesztett törvényjavaslat.
A portugál Magas Vérnyomás Társaság szerint a napi sóbevitel egygrammos csökkentése akár 2650 életet menthetne meg évente. Agyvérzés következtében évente húszezer ember hal meg, ami a halálozások 20 százalékát teszi ki Portugáliában.
A törvénytervezet egy közelmúltban született egyetemi tanulmányt is idéz, amely megállapította, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt 5,8 grammos napi sóbevitel helyett a portugálok legalább ennek a dupláját fogyasztják.
A dokumentum a kiugróan nagy sófogyasztást és a magas vérnyomást kapcsolatba hozva arra figyelmeztet, hogy a magas vérnyomás agyvérzést okozhat, ami általában csökkenti az életkilátásokat és súlyos terheket ró az állam egészségügyi költségvetésére.
Portugáliában rendkívül népszerűek a rendszerint túlsózott kenyérfélék, ezeket minden étkezéshez fogyasztják. A számtalan módon elkészített sózott és szárított tőkehal pedig szintén a mindennapos kedvenc csemegék közé tartozik.
Miközben a legkedveltebb kenyér kilónként 18-21 gramm sóval készül, a törvény kilónként 14 grammra akarja leszorítani az adagot, ami mintegy 25 százalékos csökkentést jelentene. A jogszabály kötelezné a gyártókat, kereskedőket a magas sótartalmú élelmiszerek külön megjelölésére is.
A törvényt - tekintettel a szocialisták parlamenti többségére - valószínűleg elfogadják. Megszegőire akár 5 ezer eurós (1,5 millió forint) bírság is várhat.
Forrás: MTI