Imperialista konyha a kommunista országban
Csaknem tíz évig tartó munkával Észak-Korea elsajátította a megfelelő konyhai technológiát ahhoz, hogy megvalósítsa vezetőjének egyik kedvenc tervét és megnyissa az ország első "igazi" olasz pizzériáját.
2009. március 17. kedd 10:41 - HírExtra
A londoni The Daily Telegraph pekingi tudósítójának beszámolója szerint maga Kim Dzsong Il, a legfőbb vezető állt a sikerre vezető kitartó erőfeszítés mögött, amelynek célja az volt, hogy országa képes legyen tökéletes pizzát és olasz tésztát előállítani. Kimről közismert, hogy igazi ínyenc, szereti a jó konyhát, különösen a nyugatit.
A pártvezető már az 1990-es évek végén olasz pizzériafőnököket hívott meg országába, hogy a katonatiszteket megtanítsa a pizza készítésére. Az olasz specialitást csak egy szűk elit engedheti meg magának a 24 milliós országban, ahol sokan alultápláltak.
Az élelmiszerhiány ellenére Észak-Korea importálta a szükséges minőségi olasz búzát, lisztet, vajat és sajtot. A koreai séfek által készített pizza ennek ellenére sem volt tökéletes, ezért tavaly Kim tanulmányutat szervezett számukra Nápolyba és Rómába, hogy autentikus mesterektől sajátítsák el a nehéz tudományt
A Tokióban megjelenő Csoszon Sinbo című lap, amelyet az észak-koreai kommunista rendszer szócsövének tekintenek, ismertette a pizzát készítő phenjani vendéglő vezetőjének nyilatkozatát, amely viszont magát Kim Dzsong Ilt idézte: "Népünk számára lehetővé kell tenni e világhírű étek élvezetét." Ez mára megvalósult. A lap szerint a Phenjanban tavaly december óta működő pizzéria óriási népszerűségre tett szert.
Forrás: MTI