A hal a koszorúerek barátja
A koszorúérbetegség kockázata zsíros halak rendszeres fogyasztásával csökkenthető, de a világ halállományát a jómódú országok fokozódó halhúsigénye néhány évtized alatt veszélyesen károsíthatja. A riasztó kilátásokat ismertető dolgozatot a Canadian Medica
2009. március 25. szerda 14:40 - HírExtra
Több nagy tanulmány kimutatta, hogy a zsíros, főleg tengeri halak húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúérbetegség, a szívinfarktus kockázatát. Ennek alapján a szívgyógyászok világszerte javasolják, hogy mindenki hetente kétszer-háromszor egyen halat.
Kanadában David Jenkins és munkatársai szembesítették a halolaj szívet védő hatására vonatkozó vizsgálatok eredményeit a tengeri halászat jelenlegi és jövőbéli helyzetével. Következtetéseik mind az orvostudomány, mind a környezetvédelem illetékeseit elgondolkoztathatják.
A halolaj a PREVENZIONE betűszóval jelzett, olasz vizsgálat tanúsága szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, ám a DART-2 elnevezésű tanulmány viszont az ellenkezőjét mutatta. Három, másik óriásvizsgálat arra utalt, hogy a halhús kedvező szívhatása rendkívül egyéni, ezért az általánosítóan dicsérő vélemény egyelőre korai volna.
Így a koszorúérbetegség megelőzéseként rendszeresen fogyasztott halhús kedvező befolyása egyelőre nem egyértelmű, ezzel szemben a tengerek élővilágának pusztítása bizonyosra vehető. A halak száma sok tengerpart mellett jelentősen csökkent, és ha fogyasztásuk akár csak a jelenlegi szinten is marad, 40 év múlva katasztrófa következhet be.
A cikk szerzői szerint a haltenyésztés jelenlegi gyakorlata sem segít a gondon, mert a halastavakban szaporított állományt kisebb halakkal vagy azokból nyert halolajjal táplálják. Megoldást az jelentene, ha kidolgoznák a halhúsban lévő omega-3 zsírsavak előállítását egyéb forrásokból. Egy cég algából készít ilyen hosszúláncú zsírsavat, más üzemek pedig élesztőből nyernek hasonló tápanyagokat.
A szívgyógyászok ugyan reménykednek egy alternatív megoldásban, de hangsúlyozzák, hogy egyelőre a halhús bőségesen rendelkezésre áll. A szárazföldi lakosság pedig sokat javíthatna a szívbetegségek előfordulásán, ha a hetenként átlag egy alkalom helyett kétszer kerülne halétel az asztalra.
Forrás: MTI