2024. november 26. - Virág

Magyar gulyás olasz módra

Bár a paprikát ismerik, a magyar őrlemény ízessége minden várakozást felülmúlt; a csípős és az édes verzió, illetve annak gyakori alkalmazása elbűvöli az olasz ízlelőbimbókat.
2009. április 1. szerda 10:21 - HírExtra
A száz nebuló a Leonardo-program keretében érkezett a dél-alföldi városba, hogy a magyar konyha tudományát a "tett színhelyén", azaz a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tankonyhájában sajátítsa el. - Melyik volt az az étel, amelyről már korábban hallottatok és szerettétek volna megtanulni az elkészítését?

- A gulyás! - válaszolta egybehangzóan két beszélgetőpartnerünk, Andrea Pezzullo és Nicholas Melotti.

- Honnan tudtátok, hogy ez magyar étel?

- Otthon az édesanyám szokott ilyet készíteni, de persze az egészen más. Itt most megtanuljuk az igazi magyar gulyás készítését, úgyhogy mostantól én főzöm majd – bizonygatta Andrea.

Nicholas még soha nem evett gulyást, de sokat hallott már róla.

- Hogy ízlenek a magyar ételek?

- Nagyon! A magyar szakácsok sokkal több fűszert használnak, így különlegesebb ízt kapnak készítményeik. Bár a vendéglátóinknak köszönhetően során sok mindent megkóstoltuk, a gulyás mindennél finomabb volt. A többi ételről, melyeket most megismertünk, akkor hallottunk először, amikor tanárainkkal készülni kezdtünk az útra. Így eddig még nem tudtuk mi az a paprikás vagy a lecsó. - Szerintetek miben legnagyobb a különbség a magyar és az olasz konyha között?

- A levesek és a tészták terén – állítják a fiatalok. - A magyarok sok finom levest tesznek az asztalra, de a tészták azért egy olasz számára hiányoznak – tette hozzá Andrea.
- Magyarországról mit tudtatok korábban?

- Szinte semmit. Nem jártunk itt korábban, sőt alig hallottunk valamit az itt élő emberekről, de nagyon tetszik minden. A város szépsége lenyűgöző, az emberek nagyon nyitottak és kedvesek. Biztos, hogy visszatérünk még az országba és a városba is - ígérték. A nagyon magas színvonalon oktató olasz vendéglátó iskolával a szegedi intézmény 2003-ban került kapcsolatba. A Modena mellett található iskola, egy bentlakásos oktatási központ, mely szigorú rendet követel a fiataloktól.

Az első két évben a tradicionális olasz konyhát ismerik meg a tanulók, a következő két évben pedig a nemzetek ételei kerülnek a tananyagba. A kapcsolatfelvételt követően először 2005-ben érkezett ötvenfős csoport az itteni tankonyhába, most, pedig száz fiatallal érkeztek a pedagógusok, hogy a helyszínen tanulják meg az ételek elkészítését. A tipikus magyar ízekért jöttünk, azt kívántuk megkóstolni és elkészíteni. Meg megtudni azt, hogy mitől magyaros ízű a gulyás és a pörkölt. Miből, mennyit, milyen arányban tartalmaznak az ételek - mondta el az MTI-nek Marco Vallocchia, az iskola séfje. - Mennyire népszerű a magyar konyha Olaszországban?

- Ismernek néhány magyar ételt, de nem túl népszerűek, mert kevesen főzik azokat. Persze az innen származó alapanyagok, mint például a Pick szalámi vagy az őrölt paprika nálunk is nagyon kelendő, de a fűszerek adagolását azért látni kell. És amit a fiatalok is említettek: a gulyás jut eszébe mindenkinek, ha magyarosat szeretne készíteni. - A korábbi csoport mennyire tudta alkalmazni a Szegeden tanultakat?

- Mivel teljesen más ízek vannak, az arányokra odafigyelve már otthon is el tudták készíteni azokat az ételeket. Elsősorban a leveseket, melyeket a Dél-Alföldön megtanultak. A tapasztalatok kitűnőek - tette hozzá az elégedett főszakács. A diákok mindkét látogatás során megismerkedtek a hagyományokkal és a szegedi kultúrával, az itt élő emberek szokásaival, a várossal és környékével is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását