2024. június 26. - János, Pál

Bosszút esküdtek a kalózok

Richard Phillips amerikai hajóskapitánynak a szomáliai kalózok fogságából történő vasárnapi kiszabadítása után elharapózhat az erőszak Szomália partjai előtt - figyelmeztetett egy amerikai altengernagy.
2009. április 13. hétfő 10:28 - HírExtra
Előzőleg a szomáliai kalózok bosszúval fenyegetőztek, mivel az elmúlt napokban az amerikai és a francia fegyveres erők két külön túszszabadító akcióban összesen öt társukkal végeztek. Bill Gortney, az amerikai haditengerészetnek a térségért felelős középső parancsnoksága vezetője Bahreinből a washingtoni védelmi minisztériumban tartózkodó újságíróknak telefonon nyilatkozva kijelentette: Richard Phillips kiszabadításának valószínűleg "tovagyűrűző" hatása lesz.

Gortney elmondta azt is, hogy a kalózok váltságdíjat követeltek a kapitány életéért cserébe, de az Egyesült Államoknak az az álláspontja, hogy nem tárgyal (ilyen ügyekről a túszejtőkkel). Az altengernagy nem tudta megnevezni a követelt váltságdíj összegét, amely hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint kétmillió dollárt tett ki.
 
Egy szomáliai kalóz előzőleg műholdas telefonon úgy nyilatkozott a brit hírügynökségnek, hogy "a franciák és az amerikaiak meg fogják bánni, hogy elkezdték a gyilkolást". "Mi nem ölünk embert, mi csak váltságdíjat szedünk" - tette hozzá.
 
Amerikai katonák vasárnap lelőttek három szomáliai kalózt, akik fogva tartották Richard Phillipset, a Maersk Alabama teherhajó amerikai kapitányát. A teherhajó, amelyet a tengeri rablók szerdán egy időre hatalmukba kerítettek, szombaton befutott a kenyai Momba kikötőjébe - a kapitány nélkül, akit egy mentőcsónakon tartottak fogva a rablók. Francia kommandósok pénteken két tengeri útonállót lőttek agyon, amikor kiszabadítottak egy kalózok fogságába került jachtot.
 
Washingtoni kormányzati források szerint a vasárnap végrehajtott fegyveres akcióra maga Barack Obama amerikai elnök adott engedélyt, sőt kétszer is: először péntek este, majd szombat délelőtt adta meg a felhatalmazást, a második esetben növelve a túszmentésben részt vevő erők létszámát.

 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását