H1N1 - Nem kell félni a disznóktól
Négy nemzetközi szervezet is arra hívta fel a figyelmet a hétvégén, hogy az új H1N1 vírus nem jelent kockázatokat a sertéshúsból készített termékek fogyasztására, természetesen a szokásos élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett.
2009. május 3. vasárnap 12:19 - HírExtra
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az Állategészségügyi Világszervezet közös közleményében azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség újabb óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelmet érintően. A közlemény válasz arra, hogy mintegy 15 ország, köztük Oroszország és Kína korlátozta több amerikai államból a sertéstermékek behozatalát.
Indonézia, Ukrajna, a Fülöp-szigetek és Szerbia az A/H1N1 vírus fertőzési központjaiból tiltotta be a sertéstermékek behozatalát. A nemzetközi szervezetek ugyanakkor arra szólították fel az állategészségügyi hatóságokat, hogy működjenek együtt az egészségügyi szervezetekkel, tájékoztassák azokat a sertéstelepeken tapasztalt esetleges szokatlan megbetegedésekről.
A CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszer-ellátást semmi sem veszélyezteti, s a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas.
Forrás: MTI