2024. július 1. - Tihamér, Annamária

Ki lesz az új államfő?

Megkezdődött vasárnap a litvániai elnökválasztás első fordulója, s a győzelemre szinte csak Dalia Grybauskaiténak van esélye, aki az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és a költségvetésért felelős tagja.
2009. május 17. vasárnap 14:40 - HírExtra
Litvániában az államfőnek nincs végrehajtói hatalma, legfőbb feladatai a kormány külügyi, védelmi és igazságügyi politikájának kontrollja. Az 53 éves Grybauskaite független jelölt, s az egyik legutóbbi közvélemény-kutatás szerint várhatóan a szavazatok 52,9 százalékát szerzi meg. Rajta kívül hat jelölt indult. A 3,34 millió lakosú országban a szavazásra jogosultak száma 2,67 millió. A szavazóurnákat közép-európai idő szerint este 19 órakor zárják.

A második helyre esélyes a szociáldemokrata Algirdas Butkevicius, aki várhatóan a voksok 8,1 százalékát kapja meg az előrejelzések szerint. A harmadik 5,2 százalékos népszerűséggel Kazimira Danute Prunskiene, aki az ország első miniszterelnöke volt a Szovjetunió felbomlása után.
 
Az elnökválasztáson nem kell második fordulót rendezni, ha az elsőben legalább 50 százalékos a részvétel, és valamely jelölt megszerezte a voksok több mint felét. Ha a részvétel nem éri el az 50 százalékot, de az egyik jelölt megszerezte legalább a választásra jogosultak egyharmadának támogatását, akkor győztesnek kell nyilvánítani.
 
Ha nincs ilyen jelölt, vagy legalább 50 százalékos részvétel mellett senki nem szerzi meg a leadott szavazatok legalább felét, akkor június 7-én megrendezik a második fordulót a két legjobb eredményt elért jelölt részvételével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását