2024. szeptember 28. - Vencel

Csak Bokros látja a tutit?

Az MSZP nem ismeri el a reformok szükségességét, a Fidesz pedig a válságot is tagadja, az MDF ezzel szemben elfogadja a válságkezelés szükségességét, és a reformokat is meg akarja valósítani.
2009. május 21. csütörtök 15:41 - HírExtra
Az MSZP, amely elsőrendűen felelős azért, hogy tönkrement az ország a Medgyessy-féle 100 napos program eredményeképpen, ugyan ma már elismeri, hogy válság van, és saját politikáját megfordítva, a válságkezelés szükségességét is elismeri, azonban a reformokét nem - fogalmazott a listavezető.

Hozzátette: a válságkezeléssel csak azt lehet elérni, hogy ne legyen államcsőd, de a helyzetből így még nem lehet kilábalni. Az azonban már nagy dolog, hogy a szocialisták nem rombolják tovább az ország gazdasági, társadalmi helyzetét - mondta.

Bokros Lajos szerint a Fidesz még idáig sem jutott el, ugyanis szavai szerint a Fidesz tagadja a válságot azáltal, hogy a válságkezelés szükségességét tagadja. "Aki tagadja a válságot, az nem lenne képes még csak a válságkezelésre sem, tehát kockázatos nagyon az ő működése, mert adott esetben csődbe viheti az országot, ha visszafordítja a válság kezelésére tett rövid lejáratú költségvetési kiigazító intézkedéseket" - jelentette ki.

Kiemelte: az MDF abban különbözik a két nagy párttól, hogy elfogadja a válságkezelés szükségességét, de ennél is tovább megy, és a reformokat is meg akarja valósítani.
Bokros Lajos úgy vélte: Magyarországon "féloldalas" gazdasági rendszerváltás zajlott le.

Ezt úgy magyarázta: a nem állami területeken, azaz a vállalati szektorban, a mezőgazdaságban, az iparban, a kereskedelemben, a bankszektorban hallatlan méretű szerkezetátalakítás ment végbe, ezzel szemben a költségvetési szféra reformja "megállt az államháztartás kapujában".

A volt pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra: sokan a külföldi tőke uralmában látják Magyarország szegénységének az okát. Ha azonban a külföldi tőke mind elmenne, akkor mélyszegénységbe süllyedne az ország - tette hozzá.

"Az, hogy ilyen jól élünk még most is, nem az államnak köszönhető, hanem éppen ellenkezőleg, azoknak a vállalatoknak, amelyek hozzájárultak a beruházásokhoz, munkahelyteremtéshez, és adót is fizetnek" - hívta fel a figyelmet a listavezető.

Ugyanakkor kijelentette: komoly reform nem is volt még az államháztartásban, csak részleges - mint például 1998-ban a magánnyugdíj-pénztári rendszer behozatala.
Az oktatásban és az egészségügyben is drámai minőségromlás következett be az értelmetlen és felesleges mennyiségi bővítés eredményeképpen - közölte.

Bokros Lajos kiemelte: az államháztartásnak nemcsak a deficitje nagy, hanem a mérete is, mivel sok adót szed be, és azt nagyon hatékonytalanul költi el.

Mint mondta, az állammal az a baj, hogy nagy a hiánya, túl nagy a mérete, rossz minőségű közszolgáltatásokat hihetetlenül drágán és hatékonytalanul állít elő, és az üzemi költsége is sok. "Minden ordítóan reformért kiált 15 éve, aki a reformokat tagadja, az Magyarország leszakadására szavaz" - tette hozzá.

Bokros Lajos az MTI-nek hat olyan területet sorolt fel, ahol szerinte Magyarország sokat tehet az Európai Unió reformja, megerősítése, valamint versenyképessége növelése érdekében.

Az első területként nevezte meg az unió költségvetési politikáját. Kiemelte: nincs közös költségvetési politikája az EU-nak, miközben van monetáris unió.

Ez féloldalassá teszi a rendszert, sebezhetővé teszi az eurózónát - tette hozzá, majd közölte: muszáj, hogy legyen kísérlet a költségvetési politikák összehangolására.

Megjegyezte azt is: ma a közös költségvetés Magyarország szempontjából ugyan nagy, de az Európai Unió egészének a szempontjából "szabad szemmel nem látható, olyan pici".

A volt pénzügyminiszter szólt a unió költségvetésének szerkezetéről is. Ma az EU közös költségvetési kiadásainak a 40 százaléka agrártámogatásokra megy el, mely véleménye szerint a múltat támogatja és nem a jövőt - jelentette ki.

Bokros Lajos szerint tarthatatlan az, hogy az EU és az Egyesült Államok továbbra sem engedi be piacaira az ázsiai és latin-amerikai termékeket. Ez ellene mond a globális szolidaritásnak, hiszen ma egy bajor tehén nagyobb támogatásban részesül, mint egy afrikai farmer egész éves jövedelme - tette hozzá.

Hangsúlyozta: nagyon hiányzik az Európai Unió kidolgozott, közös energiapolitikája. Úgy fogalmazott: "a Gazprom ül az asztal egyik oldalán, és mindenkinek külön árat állapít meg"". Az energiától pedig egyetlen lépés a környezetvédelem, hiszen az unió érdeke is, hogy csökkentse az energiafüggőségét - mondta.

Itt említette meg, hogy 2011-ben lejár a kiotói egyezmény, melynek meghosszabbítására, szerinte, már most el kell kezdeni a felkészülést. Hozzátette: ha az MDF listáján bejut az Európai Parlamentbe, akkor szeretne az egyezmény meghosszabbításában lényeges szerepet játszani.

Bokros Lajos szerint az unióban veszélyben van a munkaerőpiac egysége és stabilitása. Példaként hozta fel, hogy Franciaország és Nagy-Britannia a saját állampolgárainak akarja megtartani a munkahelyeket.

Kiemelte az egységes uniós biztonságpolitika kidolgozásának szükségességét is. Mint mondta, kérdésként merül fel az, hogy milyen politikát folytasson az EU azokkal az országokkal szemben, amelyek nem tagjai az uniónak.

Utolsó pontként az unió bővítését említette meg a listavezető. Hozzátette: a hét nyugat-balkáni ország, Horvátország, Bosznia, Szerbia, Montenegro, Koszovó, Macedónia és Albánia mindegyike jelölt az uniós tagságra. Mint mondta, mind a hét országban dolgozott, mindegyiket jól ismeri, és úgy véli, sokat tudna segíteni ezeknek az országoknak, hogy az EU tagjává válhassanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását