2024. szeptember 28. - Vencel

Lendvai: Érdemes volt vállalni a válságkezelést

Érdemes volt vállalni a válságkezelés felelősségét, mert ez az ország érdekét szolgálja, és az első eredményei már látszanak is - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Veszprémben.
2009. május 21. csütörtök 18:58 - HírExtra
Gyakran kérdezték, érdeke-e a szocialista pártnak, hogy ebbe a szerepbe kerüljön, miért nem választja inkább az előre hozott választást - vetette fel a kormánypárt elnöke. Szavai szerint: ha csak a pártérdeket tekintenénk, akkor sokkal kellemesebb volna "ellenzékben ülni", s kitűnő szónoklatokat tartanánk arról, hogy milyen rosszul cselekszik a kormány.

Az ország érdekét azonban ez súlyosan sértené - hangsúlyozta, hozzátéve: "gondoljuk végig, mi minden maradt volna el egy előrehozott választás esetén". Rámutatott: az ezzel járó kampány elején tartanánk most, s az euró "nyilván nem 278-280 forinton állna", hanem a korábbi 300 forintos, sőt 320-as határ felett. Ez pedig azt jelentené, hogy 1 millió 700 ezer család a devizában felvett lakáshitel vagy a gépkocsi hitele miatt mára már jórészt tönkrement volna.

Ezzel szemben a válságkezelés első sikerei látszanak már abban, hogy a közvetlen veszélyt sikerült elkerülni - hangsúlyozta Lendvai Ildikó, megjegyezve: ha a hiteltörlesztők családtagjait is számba vesszük, akkor körülbelül "négymillió magyar embernek már közvetlen és zsebben érezhető haszna volt abból, hogy a szocialista párt vállalta a válságkezelés felelősségét".

Ha nem látszanának a válságkezelés eredményei, nem adhatna be a kormány pénteken olyan törvénycsomagot a parlamentben, amelyben a személyi jövedelemadót illetően már "jelentős adócsökkenés van" - mondta. Utalt arra is, hogy ha nem látszanának az eredmények, akkor nem kaptunk volna konkrét elismerő szavakat az Európai Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól.

Lendvai Ildikó kitért arra is, hogy a szocialista párt harmadik legnagyobb feladata - az uniós kampány és a gazdasági válságkezelés mellett - egy új baloldali stratégia kidolgozása. Mint mondta: ez a stratégia egyrészt tartalmazza a társadalmi válság megelőzésének baloldali modelljét, "baloldali minimumát", másrészt magában foglalja azokat az elképzeléseket is, amelyek tovább vezetnek a válság utáni, s a baloldal által is elfogadható gazdasági és társadalmi berendezkedéshez.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a baloldali minimum - amelynek alapján konkrét javaslatokat tettek a kormánynak, s ezekből néhány már meg is valósult -, öt lényeges pontból áll. Az első az, hogy "a válságkezelés középpontjában a munkahelyek védelme és a munka becsületének helyreállítása legyen" - emelte ki a kormánypárt elnöke.

Közlése szerint ugyanennyire fontos a különösen nehéz helyzetbe kerültek válság alatti segítése, éppen ezért az MSZP elnöksége és frakciója kezdeményezte egy krízisalap létrehozását a 2009-es és 2010-es költségvetésben, amely "a legnehezebben élőkön segíthet". Ez például módot adhat arra, hogy a méltányossági nyugdíjemelés keretét megnöveljék - tette hozzá, megjegyezve, hogy továbbra is foglalkoznak a lakáshitelesek megsegítésével, s újabb és újabb intézkedések kerülnek a kormány elé a védelmükben.

A baloldali minimum harmadik elemeként az arányos teherelosztást említette a kormánypárt elnöke, rámutatva, hogy "ezért a mi kezdeményezésünkre csökkentették az állami vezetők fizetését, beleértve a kormánytagokat, az állami cégek vezetőit", de ezért csökken 50 százalékra ugyanezen cégek felügyelőbizottsági és igazgatótanácsi tagjainak a jövedelme is.

A baloldali minimum negyedik pontja egy veszély kivédéséről szól - mondta az MSZP elnöke, hangsúlyozva: a történelem azzal a tanulsággal szolgál, hogy gazdasági válság idején "nagyobb a hajlam a bűnbakképzésre, az indulatos, a kirekesztő, a megbélyegző politizálásra". Baloldali párt ezt nem tűrheti - tette hozzá.

Rámutatott: nemcsak a rasszista megnyilvánulásokat nem tűrheti, hanem azt sem, hogy egy országban "olyan igény jelenjen meg, hogy az politikailag egyszínűvé váljon". Ilyen szempontból "aggodalommal figyeltük azokat a kijelentéseket, amelyek Orbán Viktor úr részéről azt fogalmazták meg, hogy nem baj, ha egy parlament nem több színű" - mondta Lendvai Ildikó.

De baj! - jegyezte meg, rámutatva: tudniillik ha egy parlament egyszínű, ott hamarosan az ország is egyszínűvé válik. Lendvai Ildikó egy falusi embert idézett, aki nemrég azt mondta neki, hogy "minden rendes faluban két kocsma van, mert ha csak egy van, akkor ott elkezdik vizezni a bort".

A szocialista párt elnöke a baloldali minimum ötödik pontjaként azt említette, hogy a pártnak fel kell készülnie "a válság utáni világra" is, s többek közt meg kell őrizniük például a szolidaritás nagy rendszereit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását