Az alacsony zsírtartalmú csokoládés tej legalább úgy segíti elő az izmok regenerálódását a sportolás után, mint a magas szénhidráttartamú sportitalok - állítják amerikai kutatók.
2009. június 8. hétfő 07:52 - HírExtra
A seattle-i James Madison Egyetem kutatói 13 egyetemista focistát vontak be vizsgálatukba. A sportolók egy heti "normál" edzésen vettek részt, amelyek után alacsony zsírtartalmú csokis tejet vagy sportitalt kaptak.
Két hetes kihagyás után az atléták újabb normál edzéstervet hajtottak végre, amelyet négy napos intenzív felkészülés követett, ahol a kutatók figyelték, hogyan regenerálódnak izmaik a sportolás és az elfogyasztott ital után.
Mindegyikük aktivitása növekedett az intenzív edzések során, ám azoknál,akik csokis tejet fogyasztottak, jóval alacsonyabb kreatin-kináz szintet mértek. Ez az izomzatban található enzim, amely nagy szerepet játszik az izmok károsodásában, izomláz esetében pedig jelentősen megnő a szintje a szervezetben.