2024. szeptember 28. - Vencel

Új trend: digitális tankönyvek

Arnold Schwarzenegger elképzelése szerint digitális tankönyvekből tanulnának a kaliforniai középiskolások.
2009. június 15. hétfő 05:59 - HírExtra
Schwarzenegger már többször megkongatta a vészharangot, hogy Kalifornia csődbe mehet a kínzó pénzügyi válság következtében. A 24 milliárd dolláros költségvetési hiányt betömni igyekvő kormányzó legújabb ötlete szerint ősztől már ingyen hozzáférhető, digitális matematika- és tudományos tankönyvekből tanulhatnának a szövetségi állam diákjai. A kormányzó számítása szerint ez a lépés több mint 350 millió dollárral csökkentené az állami éves oktatási kiadásait - tudósított az ABC televízió vasárnap.

A kritikusok szerint a digitális könyvek bevezetése nem eredményezne azonnali megtakarítást, sőt, esetleg újabb pénzeket kellene fordítani a komputeres technológiára, valamint a tanárok továbbképzésére.

Elemzők szerint ha a kaliforniai középiskolákban bevezetik a digitális könyveket - amelyek az egyetemi campusokon egyre szélesebb körben terjednek -, akkor országos szintű vita kezdődne a hagyományos tankönyvek jövőjéről. Az internet korában még mindig valóban szükség van arra, hogy a diákok gyakran elavult tankönyvek kilóit cipeljék magukkal az iskolákba? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kellene választ adni.

A digitális tankönyvek bevezetésének pártolói azt hangoztatják, a nyílt forrású könyveket a bennük szereplő információk változásával azonnal frissíteni lehetne. A hagyományos tankönyveket az egyes szövetségi államokban ezzel szemben általában hatéves ciklusokra fogadják el. Schwarzenegger azzal érvelt, hogy az utóbbi hat évben egy sor olyan fontos dolog történt a világban - egyebek között az iraki háború és az első afroamerikai elnök megválasztása -, amely még nem kerülhetett be a nyomtatott történelemkönyvekbe.

Az ellenzők viszont arra mutatnak rá, hogy sok diáknak nincs rendszeres internetes hozzáférése, ezért szükség van a nyomtatott könyvekre. "Nagyon szép ötlet, de nem fog működni (...) honnan lesz minden gyereknek számítógépe?" - tette fel a kérdést David Sanchez, a Kaliforniai Tanárok Egyesületének vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását