2024. május 20. - Bernát, Felícia

Stonehenge ezreket vár a napfordulóra

Ezreket várnak a hétvégén Stonehenge-be, hogy üdvözöljék az év leghosszabb napjának beköszöntét.
2009. június 16. kedd 18:33 - HírExtra
Az idén tizedik alkalommal teszik lehetővé, hogy az érdeklődők Stonehenge-nél ünnepeljék a nyári napfordulót. Tavaly több mint harmincezren látogattak a Salisbury-síkságra a nevezetes napon, s legalább ugyanennyi érdeklődőre számítanak ebben az évben - olvasható a Salisbury Journal online kiadsában (www.salisburyjournal.co.uk)

"Mivel ebben az évben június 21. vasárnapra esik, a szokásosnál is többen kereshetik fel Stonehenge-et" - vélekedett Peter Carson, a brit örökségvédő szervezet, az English Heritage stonehenge-i részlegének a vezetője.

A Nap június 21-én két perccel öt óra előtt kel fel, ám a létesítményt már szombat este hétkor megnyitják a látogatók előtt, akik ingyenesen kereshetik fel a kultikus helyet vasárnap reggel 8-ig.

Az angliai Salisbury-síkságon látható kőépítmény korát ötezer évre becsülik. A 2-7 méter magas, 20-30 tonnás, durván faragott kőoszlopok hajdan négy koncentrikus kört alkottak. A külső kör nagyjából 100 méter átmérőjű.

Máig sem tudható pontosan, milyen célokat szolgált: egyes kutatók szerint kultikus építmény, mások szerint óriási naptár volt, amely pontosan jelezte például a nyári és a téli napforduló idejét, és vannak olyanok, akik szerint a csillagászatban segítette az akkori embereket. A legutóbbi, 2008-as kutatások a hely kultikus-gyógyító szerepét látszanak alátámasztani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását