2024. szeptember 28. - Vencel

Csak úgy szakít a fúrópajzs

Hat héttel a budai Gellért térről való indulás után várhatóan pénteken a pesti Fővám térre érkezik a 4-es metró déli alagútépítő szerkezete - tudta meg az MTI kedden városházi forrásokból.
2009. június 23. kedd 15:35 - HírExtra
A fővárosi politikusok elmondták, hogy Klados Gusztáv, a 4-es metró projektigazgatója részletes prezentáció keretében adott tájékoztatást a városvezetésnek a metróépítés helyzetéről.

A Fővám téri állomáson már áprilisban elkészültek a Duna medrének irányába benyúló peronalagutak, így zökkenőmentesen fogadhatják az alagútépítő szerkezetet. Néhány nap múlva az északi alagút fúrópajzsa is megkezdi 300 méteres útját a Duna alatt, s miután megérkezik a Fővám térre, ütemezhetővé válik a Bamco cég pesti oldali alagútépítése.

Az e munkálatokkal jelentős hátrányba került Bamco a pesti oldal alagútépítésére vállalt 27 hetet 52 hétre szerette volna meghosszabbítani. Az ütemtervről zajló tárgyalások előrehaladtak, s ezért a BKV 4-es metró projektigazgatósága azt reméli, hogy 35-40 hétre csökkenhet az építési idő.

A projektigazgatóság arra törekszik, hogy a 4-es metró alagútépítése 2010 első felében befejeződjék. A vágányok és az egyéb belső munkálatok építési feladatai után a szerződés szerint 2011 utolsó negyedévében kezdődhet a három hónapos próbaüzem, ami esetleg átcsúszhat 2012-re is.

A 4-es metró első, Baross tér és Etele tér közti szakaszának költsége 353 milliárd forint, amit 79-21 százalékban az állam és a főváros finanszíroz. A főváros a beruházáshoz 224 milliárd forint európai uniós (EU) forrásra pályázott.

Danuta Hübner, az EU regionális politikáért felelős biztosa június 11-én Bajnai Gordon miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően a Világgazdaság című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a 4-es metró első szakasza ügyében már a végső fázisnál tart a magyar támogatási kérelem elbírálása.

Várhatóan néhány héten belül lezárul az elbírálás, és utána az Európai Bizottság gyorsan dönthet. A készülő döntésről a regionális biztos annyit előlegezett meg, hogy várhatóan több mint 700 millió euró támogatást hagynak majd jóvá a 4-es metró építéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását