2024. július 1. - Tihamér, Annamária

Harmadfokú árvízvédelmi készültség

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szerda délután a Rába szentgotthárdi szakaszán, mert a folyón zajló intenzív áradás miatt az elmúlt 9 órában 3,5 métert emelkedett a vízszint - közölte a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.
2009. június 24. szerda 19:50 - HírExtra
Nádor István vízügyi igazgató elmondta: a Rábán 14 órakor rendelték el az elsőfokú készültséget, a másodfokú készültségre a délutáni órákban számítottak, de az árhullám olyan intenzíven érkezett, hogy már harmadfokú készültséget kellett elrendelni.
Áradásnak indult a többi nyugat-dunántúli folyó is, a Répcén, a Gyöngyösön és a Pinkán is jelentős árhullám vonul le, a Murán pedig várhatóan az éjszakai órákban lesz szükség harmadfokú készültségre.

A vízgyűjtőkön az elmúlt napokban jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, a talaj mindenhol telített, s szerdán is változó intenzitással, de folyamatosan esik az eső - tette hozzá a vízügyi igazgató.

Közölte, hogy szerdán kora délutánra a Rába vízgyűjtőjén összesen 50-70 milliméternyi, a Mura folyó vízgyűjtőjének felső szakaszán 15 milliméternyi, a folyó ausztriai vízgyűjtőjén pedig - Graztól lefelé - 50 milliméternyi csapadék hullott. A Gyöngyös és a Répce vízgyűjtőjén eddig 50 milliméternyi eső esett, területi átlagban.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is egy - az országtól délkeletre elhelyezkedő - sekély ciklon alakítja a térség időjárását, a hétvégéig ismétlődően többször, többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, de a lehulló csapadék mennyisége fokozatosan csökken - mondta Nádor István.

Tájékoztatása szerint a Rába jelenleg Körmend térségében is árad, ezért Körmend és Szentgotthárd között útlezárásokra is sor kerül, a Rába völgyében pedig jelentős nagyságú mezőgazdasági területek kerülnek majd víz alá. A vízi túrázás a folyó teljes hosszában tilos.

Szentgotthárdnál a zsilipeket lezárták, a vízügyi igazgatóság az érintett önkormányzatokat és hatóságokat értesítette, azokkal folyamatosan kapcsolatban áll. A védekezési munkálatokhoz a szakembergárdát és a több ezer homokzsákot biztosítják. Védekezésre elsősorban Csörötnek és Csákánydoroszló területén lehet szükség - tette hozzá az MTI-hez eljuttatott közleményében Nádor István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását