2024. július 1. - Tihamér, Annamária

Mi lesz ha körbezár a Duna?

Az árvízi védekezésben való közreműködésre szólította fel Kisoroszi lakosságát a település polgármestere, aki 30 ezer homokzsákot és több kilométernyi fóliát is megrendelt a péntek reggel kezdődő zsákoláshoz.
2009. június 24. szerda 14:00 - HírExtra
Molnár Csaba a helyi védelmi bizottság ülését követően az MTI-nek elmondta: a rendkívüli intézkedéseket a Duna vízszintjének emelkedése indokolja. A folyó a hét végére Kisoroszinál is elérheti a budapesti szakaszra jelzett 750 centimétert, ami csupán egy méterrel alacsonyabb a település mentén mért eddigi legmagasabb értéknél. Mivel a tapasztalatok szerint 7,25 méteres vízszint fölött a Duna átcsap a Kisoroszit Tahitótfaluval összekötő, a falu szárazföldi megközelítését jelentő egyetlen úton, nincs idő késlekedésre – tette hozzá a polgármester.

Mint mondta, szerdán 30 000 zsákot és több kilométernyi fóliát, illetve fáklyákat rendelt meg a péntek reggel kezdődő, egy kilométeres gátszakaszra kiterjedő zsákoláshoz, melyhez minden kézre szükség van. A falu mintegy 1000 állandó lakosa és 1600 itteni nyaraló tulajdonosa közül máris legalább százan jelezték, hogy részt vesznek a Kisoroszihoz tartozó mintegy 300 hektárnyi mezőgazdasági terület megvédésében – tette hozzá Molnár Csaba, aki szerint a 2006-ban befejeződött gátépítésnek köszönhetően a település lakosságát közvetlenül nem veszélyezteti az ár.

Ha a 7,25 méter fölé emelkedő víztömeget nem sikerülne megállítani, s a Duna átcsapna a Tahitótfalu vezető úton, akkor Kisoroszit csak vízi vagy légi úton lehetne megközelíteni. A szárazföldi összeköttetés megszűnése komoly gondot jelentene egyebek mellett a tűzoltók és a mentők településre való bejutásában is - közölte a polgármester, aki várhatóan péntek este másodfokú készültséget rendel el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását