2024. június 26. - János, Pál

Felkészültek a települések az áradásra

Megkezdődött a dunai árhullám elleni védekezés a Duna-kanyar érintett településein, a polgármesterek és a katasztrófavédelem szakemberei mindenütt egyeztetik a szükséges intézkedési terveket - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.
2009. június 25. csütörtök 11:46 - HírExtra
Tóth József osztályvezető elmondta, hogy az előrejelzések szerint nem kell árvíztől tartani, csupán egy árhullámról van szó, amely várhatóan vasárnap reggel 6,2 méter magasságban tetőzik majd Nagymarosnál. A part menti, az ártér közelében lévő épületeket azonban indokolt megvédeni az emelkedő víztől.

Ilyenkor az érintett házakban a gázszolgáltatást és az áramellátást szüneteltetik, több helyen, így például Kismaroson figyelmeztetik a lakókat, hogy a biztonság kedvéért időben ürítsék ki a pincéket, az itt tárolt értékeket helyezzék magasabb helyekre - tette hozzá.

Az előkészületek közé tartozik, hogy a Szentendrei-szigeten fekvő Kisorosziban a helyi fuvarozók mozgósításával nagyobb mennyiségű homokot halmoznak fel, hogy a faluba vezető egyetlen út kritikus 600 méteres szakaszán homokzsákokkal megakadályozzák a víz átfolyását. Ilyenkor, magas vízállás esetén ugyanis fennáll annak veszélye, hogy a települést körülveszi a folyó - sziget a szigeten -, és az csak csónakkal közelíthető meg.

Ha szükséges, itt és máshol is helyi önkéntesek, közmunkások töltik, hordják a zsákokat. Szentendrén a helyi tűzoltók a város északi részén húzódó gát védelmére fólialepleket terítenek le, megakadályozva ezzel a víz esetleges átszivárgását, a gát megrongálódását.

A Budapesttől délre fekvő településeken a Duna mentén szintén készülnek az árhullám fogadására - közölte a szakember. Százhalombattán például a part közelében 5 átereszt zárnak el ideiglenesen, nehogy a víz visszafolyjon az árkokba. Szigetszentmiklóson a laposan fekvő üdülőtelep védelmén dolgoznak, itt 12 házat kell megóvni a Dunától.
Az előkészületek közé tartozik a derítők kiürítése, szippantókocsik járják sorra a portákat. Erre azért van szükség, hogy a derítőket elárasztó víz minél kevesebb szennyezőanyagot sodorjon magával.

Halásztelek közelében egy mélyebben fekvő tanyát és az itt tartott birkákat kell szárazon tartani, ezért az önkormányzat homokzsákokat ad a gazdának, hogy az épületek köré nyúlgátat építhessen - mondta Tóth József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását