2024. június 29. - Péter, Pál

Soha nem látott tetőzés

A valaha mért legmagasabb vízállással, ezekben a percekben tetőzik a Rába Szentgotthárdnál, a folyón levonuló árhullám miatt az alsóbb szakaszokon is nagyon magas vízszinteket várnak.
2009. június 25. csütörtök 09:01 - HírExtra
Elmondta, hogy a Rába vízszintje Szentgotthárdnál jelenleg 502 centiméter, tetőzéshez közeli állapotban van, s ez a vízállás több mint 30 centiméterrel magasabb, mint ami az 1965-ös nagy árvizet okozta Vas megyében.

A magas vízszint azonban nem jelent akkora veszélyt, mint régen, hiszen azóta jelentősen megemelték a töltéseket, új védművek is épültek, amelyek jó állapotban vannak, s a vízhozam sem éri el a 44 évvel ezelőtti mennyiséget - tette hozzá.
Az igazgató tájékoztatása szerint Szentgotthárdnál jelenleg szünetel a vasúti közlekedés, lezárták a vasúti pályát, mert azon keresztbe is homokzsákokat kellett lerakni. Dolgozik a Szentgotthárdnál megépített, a Lapincs vizét elvezető árapasztó vápa is, így nem történtek nagyobb elöntések.

Nádor István kitért arra, hogy eddig két közutat kellett lezárni vízátfolyás miatt: az egyiket Rátót és Rábagyarmat, a másikat Pinkamindszent és az országhatár között. A nap folyamán a Rába völgyén átvezető szinte minden alacsonyabb rendű utat le kell majd zárni egy ideig, a legforgalmasabb 8-as és a 86-os utat viszont nem.

Fokozott árvízi védekezés zajlik a legmagasabb készültségi szint mellett Csörötnek és Csákánydoroszló térségében. Utóbbinál az alacsonyabban fekvő Dózsa-ligetben lévő lakóházakat és kiskerteket fenyegeti a víz. A védekezés során eddig 15 ezer homokzsákot helyeztek ki.

Vas megyében az összes folyó és patak vízszintje magas. A Gyöngyös azonban már apadásnak indult, a Perint Szombathelynél most tetőzik, a Répce mellett mezőgazdasági területek kerülhetnek víz alá, de Répcevisnél már itt is apadást mértek.
Nádor István elmondta: a Murán szintén a legmagasabb, hármas fokozatú árvízvédelmi készültséget rendelhetik el, a tetőzést itt péntekre és szombatra várják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását