Virágzik a "földművelő vakációzás"
A puha szállodai ágyak, a gondtalan napfürdőzés és a többfogásos vacsorák helyett egyre több kalandra éhes vakációzó pakolja meg hátizsákját és veszi célba azokat az Európa szerte működő farmokat, ahol bár szerény körülmények között, de maga termelheti meg a mindennapi betevőjét és első kézből ismerkedhet meg a vidéki élet szépségeivel.
2009. augusztus 1. szombat 17:20 - HírExtra
A Nagy-Britanniában alapított World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) elnevezésű szervezet már 1971 óta vonzza magához a kétkezű munkára is hajlandó nyaralni vágyókat, főleg mióta a rossz gazdasági helyzetben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a drága európai körutazásokat. A jelentkezők egy weblap segítségével vehetik fel a kapcsolatot a Portugáliától Törökországon át, Amerikáig, Afrikáig, a Közel-Keletig valamint az Ázsia és csendes-óceáni régióig terjedő farmhálózat valamelyik tagjával.
Míg 2004-ben csupán 6400-an választották a nyári kikapcsolódás ezen alternatív formáját, addig idén már 15.700 hátizsákos turista szóródott szét Európa különböző pontjain és tapasztalta meg a farmgazdálkodás fortélyait. A "vendéglátók" száma is növekedésnek indult, így ma közel 2240 gazdálkodás várja a segítő kezeket a nyári szezonban. Napi néhány óra munkáért - mely lehet kecskefejés, mézgyűjtés, trágyázás, disznóetetés és vajkészítés is - az önkéntesek szállást és friss élelmiszereket kapnak.
"Egyre költségesebbé válik, hogy tetővel a fejem felett egyek és aludjak" - mondta Alex Mansfield massachusettsi filozófus hallgató, aki a spanyolországi Centro Ammehula nevű aprócska faluban töltötte az idei nyár egy részét. Bár a festői környezet ellenére, a tábortűz köré gyűlt lakókocsik és sátrak alkotta szerény szállás 15 kilométerre volt a legközelebbi élelmiszer-áruháztól, a friss salátát ropogtató és lédús epreket majszoló "alkalmi földművesek" ezt cseppet sem bánták.
"Jó érzés, hogy közvetlenül ott élsz az étel mellett, amit megeszel" - mondta a 23 éves Talia Kahn-Kravis, aki az Olaszországból indult gyorsétkezés elleni "komótos étkezés" mozgalom egyik támogatója. "Ez az egyik módja annak, hogy felismerjük az ételekhez fűződő kapcsolatunkat" - mondta Cinzia Scaffidi, az olasz Slow Food Study Center vezetője.
A WWOOF nem csupán a friss élelmiszerek termesztéséről szól, hanem elősegíti a különböző kultúrák közötti párbeszédet is. "A WWOOF a tökéletes diszkrimináció-ellenes eszköz. Németek és izraeliek ülnek le egy asztalhoz mindenfajta probléma nélkül. Kitűnő alkalom, hogy többet tudjunk meg egy olyan országról, melyet eddig csak a nemzetére vonatkozó előítéletekből ismertünk" - mondtaa Centro Ammehula-i farm vezetője.
Forrás: MTI