2024. szeptember 28. - Vencel

Balázs a szlovák nagykövetnél tiltakozott

Balázs Péter külügyminiszter hétfőn szóban és írásban határozottan tiltakozott Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai látogatásának meghiúsulása ügyében a budapesti szlovák nagykövetnek.
2009. augusztus 24. hétfő 20:35 - HírExtra
A külügyminiszter politikai, jogi és eljárásrendi értelemben egyaránt elfogadhatatlannak értékelte a szlovák hatóságoknak Sólyom Lászlóval, a Magyar Köztársaság elnökével szembeni eljárását.

Balázs Péter határozottan aláhúzta, hogy példanélkülinek és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy EU-, NATO-tagállam kitiltsa területéről a Magyar Köztársaság államfőjét. A külügyminiszter magyarázatot kért és vár Szlovákia kormányától - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy magyar fél nem tartja indokoltnak a szlovák fél által a biztonsági okokra való hivatkozást, hiszen a rendezvény helyszínén kis számú tiltakozó jelent csak meg, amelyet a szlovák rendőrség - szokványos rendőri eszközökkel - ellenőrzése alatt tartott.

A tárca vezetője rámutatott, hogy a szlovák fél által az eljárásnál hivatkozott Európa Parlamenti és Tanácsi irányelv valójában nem állami vezetőkkel szembeni fellépésre, hanem az EU-s állampolgárok határátlépésének és biztonságának megerősítésére, és rendkívül súlyos kockázatok kiszűrésére született. A kivételes esetekben alkalmazott korlátozásokat az irányelv pontosan meghatározott feltételekhez és eljárásrendhez köti. A szlovák döntés ezeket figyelmen kívül hagyta, így döntése nélkülözi a jogi megalapozottságot.

Balázs Péter aláhúzta, hogy Magyarország tiszteletben tartja más országok szuverenitását és területi épségét. Kijelentette, hogy Magyarország fontosnak tartja az egymás kisebbségeivel való akadálytalan kapcsolattartást. Jelezte, hogy Magyarország úgy látja: a szlovák lépéssel a szólásszabadság, az egyik alapvető politikai alapjog is sérült.
A kommüniké kitér arra is, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok áttekintésére a héten még több alkalommal sor fog kerülni: Czukor József szakállamtitkár, a Külügyminisztérium Európai Uniós tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelős vezetője augusztus 27-én látogat Pozsonyba. Balázs Péter külügyminiszter pedig augusztus 30-án, a szlovéniai Bledben tartandó nemzetközi tanácskozás margóján külön megbeszélést folytat Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel.

Kohári Lajos az MTI kérdésére a magyar kormány által eddig tett és tervezett lépésekről elmondta még: a hétfői tiltakozás mellett, Balázs Péter külügyminiszter már augusztus 21-én este telefonon tájékoztatta Carl Bildt svéd külügyminisztert, mint az unió elnökségét adó Svédország képviselőjét.

A Budapestre akkreditált EU-nagyköveteit a külügyminiszter személyesen kívánja tájékoztatni augusztus 26-án.

A külügyminiszter jelezte készségét arra, hogy személyesen tájékoztassa az Országgyűlés külügyi bizottságát a történtekről.

Sólyom Lászlót pénteken nem engedték be Szlovákiába. Robert Fico szlovák miniszterelnök péntek délután, rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a pozsonyi döntést, miután tanácskozott Robert Kalinák belügyminiszterrel és Ján Packa országos rendőrkapitánnyal. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket átadták Magyarország pozsonyi nagykövetségének. A köztársasági elnök a lépést példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását