Minden dióból
Étvágygerjesztőnek diólikör, azután dióleves, zölddió befőtt, dióval ízesített sültek és sütemények hosszú sora várja szombaton Milotán a VIII. Nemzetközi Diófesztivál résztvevőt.
2009. augusztus 27. csütörtök 10:16 - HírExtra
A Szatmári Fesztivál záró rendezvényére a szomszédos Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából is érkezek vendégek, akik szintén elkészítik és kínálják az ottani diós ételeket, italokat - közölte Klapka György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere csütörtökön az MTI-vel.
A diólevest a még nyers, éppen hullani kezdő gyümölcsből készítik a szatmári tájegységben. A dió húsáról lehúzzák a hártyaszerű, kesernyés fedőréteget, hűtőbe rakják, majd a pihentetés után finom levest készítenek belőle egy ősi recept alapján, amelyet ugyan hétpecsétes titokként őriznek, de azért a fesztivál kóstolóinak a helyszínen elárulják.
A diót nagy becsben tartják Milotán, amely a híres M 10-es fajta termőhelye; onnan szaporították el az országban, sőt újabban a környező országokba is viszik.
A gyümölcsnek nem csak a gasztronómiában, hanem a nép gyógyászatban is nagy jelentőséget tulajdonítanak a környék lakói. Szerintük a fa levele és kérge véd a radioaktív sugárzás ellen, olajos illatfelhőjén állítólag nem tud áthatolni semmilyen káros anyag. A diólevélből főzött tea a daganatos betegeken segít, és a hiedelem szerint méregtelenítő hatása van a szervezetben. Mások fiúsító hatást is tulajdonítanak a diónak, a gyermekáldás megalapozójának tartják fogyasztását.
A fesztivál résztvevőit persze nem csak a gasztronómiai és gyógyteakeverék-remekek, illetve szakmai előadások várják Milotán, hanem egész napos kulturális program is. Déli 12.00 órától virradatig szórakozhatnak a vendégek, akik a polgármester reménye szerint ezúttal is tíz-tizenötezren lesznek majd.
A helyi és környékbeli művészeti csoportok mellett koncertet ad a híres Bikini együttes is. A programot a diókopács bál zárja, amelyet a fesztivál helyszínén, a község sportcentrumában lévő, a rendezvény megtartására készített nyitott épületekben tartják.
Forrás: MTI