2024. szeptember 19. - Vilhelmina

Újra működik a Maginot-vonal!

Dragan Blagojevic szerb turista mindig katonai őrületnek tekintette a Maginot-vonalat, de sohasem gondolta, hogy erődítéseiilyen hatalmasak és imponálóak.
2009. augusztus 30. vasárnap 20:39 - HírExtra
Véleményét azután fejtette ki, hogy megtekintette a Hackenberg erőd alagutjait. Hozzá hasonlóan ma már évről évre sokan keresik fel a múlt század harmincas éveire kiépült Maginot-vonalat, amelyet akortársak bevehetetlennek tartottak.

Franciaország egyike volt az első világháború (1914-18) győzteseinek, de több mint 6 millió embert vesztett a németekkel vívott véres lövészárokcsatákban. Ennek megismétlődését és a németekáttörését kellett volna megakadályoznia a katonai csodának tekintett, a német határ teljes hosszában Belgiumtól Svájcig húzódó 320 kilométeres Maginot-vonalnak, amelyet a megépítését kezdeményező André Maginot hadügyminiszterről neveztek el.

Csakhogy a németek a második világháborúban nem is próbálkoztak a védővonal megrohamozásával: 1940-ben egyszerűen megkerülték az erődítések, bunkerek, alagutak és tüzérségi ütegek hatalmasrendszerét. Betörtek Belgiumba, amelynek határán nem építettek ki megerősített védelmi hálózatot a franciák, majd onnan hatoltak be francia területre. Így a Wehrmacht a Maginot-vonal, illetve a mögötte felsorakozott francia, brit és belga erők hátába került, és félmillió foglyot ejtett. A bevehetetlen erődrendszer legendája hamis biztonságérzetbe ringatta a franciákat, és ezzel katonai katasztrófát eredményezett.

A döbbenetes földalatti erődrendszer egyes részeit az 1980-as években kezdték megnyitni az érdeklődő hadtörténészek és turisták előtt. Manapság áprilistól októberig vezetők kalauzolásával lehetmegtekinteni: fel lehet ülni az elektromos meghajtású szerelvényekre, amelyek az eredeti rendszer alagútjain a katonákat és a lőszert szállították. A masszív betonépítmények ma is olyanok, mintha megállt volna fölöttük az idő. A látogatók, akik felkeresik a sokszor a városoktól távol, hegyi terepen található, külön nem jelzett katonai létesítményeket, azt mondják, hogy nehéz eljutni ezekre a helyekre, de megéri.

Armand Jacques idegenvezető szerint például évente 40 ezer látogató érkezik a Strasbourg városától 55 kilométerre lévő Schoenenburg erődbe, 40 százalékuk Németországból. A látogatásra melegöltözék szükséges, mert a földalatti kazamatákat és alagutakat nem fűtik, és az átlagos hőmérséklet a mélyben a nyári kánikula idején sem haladja meg a 12 Celsius fokot.

A legtöbb erődöt a második világháború után sorsára hagyták, bár közülük a legnagyobb kiterjedésűeket, amelyeket a franciák gros ouvrages - nagy építmények - néven emlegetnek, a hidegháború idejénbombabiztos óvóhelyként és parancsnoki posztként használták. Később ezzel is felhagytak, egyes létesítményeket elárvereztek, más részeket lezártak, nehogy kalandvágyó turisták vagy kíváncsi gyerekek hatoljanak be az építményekbe, ami balesethez vezethetett volna.

A legtöbb csoport Strasbourgból és már környező városokból érkezik autóbusszal. A kétórás hackenbergi látogatáson megtekinthető több alagút, a menza, a sok száz katonát befogadó megannyi hálóteremés legalább egy ágyúval felszerelt harci poszt. A turisták megnézhetnek egy lőszerraktárt, felkereshetik az egyenruha- és fegyverkiállítást, földalatti vonaton megközelíthetik az egyik lőtornyot.

„Ez a csúcs hadtörténeti túraajánlatunkban, amelyben szerepel a (nácik által épített) Siegfried-vonal és az Atlanti fal is” - mondja Joseph Ritter német hadtörténész, aki Ulm városából vezettúrákat a második világháború legérdekesebb színhelyeire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

albiro
2009. augusztus 30. 23:04
Ennyi hiba egy cikkben!

Véleményét … akortársak … németekáttörését.

Csakhogy … hatalmasrendszerét.

A … lehetmegtekinteni.

A … idejénbombabiztos.

A … hálóteremés.

„Ez … vezettúrákat.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását