2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

MSZP-Fidesz: nincs alku

Az MSZP kompromisszumos javaslatnak tartja azt az önkormányzati bizottsági módosító indítványt, amely a közigazgatási hivatalok helyzetét rendezné; a Fidesz a legutóbbi "ajánlatot" sem támogatja.
2009. szeptember 28. hétfő 19:55 - HírExtra
Gy. Németh Erzsébet az MTI-nek azt mondta: az önkormányzati bizottság múlt szerdán elfogadott módosító indítványa szerint közigazgatási hivatal jönne létre, amelynek minden megyében és a fővárosban is lenne egy, az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését ellátó szervezete.

A bizottság szocialista elnöke szerint ez a megoldás elfogadható lenne a Fidesznek is, bár - fűzte hozzá - az ellenzéki párt a bizottságban nem támogatta a javaslatot.
A Fidesz azt szeretné, hogy álljon vissza az eredeti, 2006-os állapot, amely arról szólt, hogy csak a megyei közigazgatási hivatalok léteznek és minden megyében minden közigazgatási feladatot ezek látnak el - közölte a szocialista politikus. Leszögezte: az MSZP kizárólag a törvényességi ellenőrzésre hozná létre a hivatalokat.

Gy. Németh Erzsébet szerint ha a Fidesz nem támogatja a javaslatot, és nem lesz meg a kétharmados többség a törvénymódosításhoz, akkor az ellenzék felelőssége lesz, hogy ma az önkormányzatok törvényességi ellenőrzés nélkül működnek Magyarországon.
Mivel idén január 1-től már így működik a rendszer, látni lehet, hogy mit okoz az a helyzet, ha az önkormányzatok felett senki nem gyakorol törvényességi ellenőrzést - közölte az MSZP-s politikus, hozzátéve: a szocialisták szerint ez a helyzet tovább nem tartható.
Ha nincs ez az ellenőrzés, akkor egyes önkormányzati döntések ellen nem lehet fellebbezni, így ha például egy testületben lesznek, akik kisebbségben maradnak egy adott kérdésben, de nekik van igazuk, nem tudnak hová fordulni - magyarázata a politikus.

Arra a felvetésre, hogy az a Fidesz kérését miért nem tudja elfogadni az MSZP, Gy. Németh Erzsébet azt válaszolta: azért, mert akkor megszűnnének azok a regionális államigazgatási hivatalok, amelyek beváltották a hozzájuk fűződő várakozásokat.
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója a MTI-nek annyit mondott: pártja ragaszkodik az eredeti állapot visszaállításához, azaz ahhoz, hogy állítsák vissza az önkormányzati törvény alkotmányellenes módosítása előtti szövegét. Csak ezt vagyunk hajlandók elfogadni, mást nem - fogalmazott.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter a múlt héten úgy nyilatkozott: a kormány rendezni kívánja a közigazgatási hivatalok helyzetét, ezért olyan kompromisszumos törvénymódosítást terjesztett elő, amely az ellenzék és a kormány fő törekvéseit is tartalmazza. Emlékeztetett arra, hogy a megyei közigazgatási hivatalok régiós átszervezéséről szóló korábbi kormányrendeletet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította.

A miniszter szerint a mostani indítvánnyal teljesül az ellenzék kérése, vagyis ismét megyei hatáskörbe kerül az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése, ugyanakkor a hatósági feladatok első- és másodfokú elbírálásban az erre a célra felállított regionális államigazgatási hivatalok továbbra is szerepet kapnának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását