2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

A magyar párbajtőr fekete napja

Ez nem a mi napunk. Női tőrözőink közül senki nem a jutott a negyeddöntőbe, erre tessék: egyik magyar résztvevő sem került a legjobb 32 közé a törökországi vívó-világbajnokság vasárnapi férfi egyéni párbajtőrversenyében...
2009. október 4. vasárnap 17:30 - HírExtra
S, ha ehhez még hozzávesszük, hogy ma elhunyt a pátbajtőrvívás legendás alakja, a ravasz húzásairól (is) ismert Kolczonay Ernő, valóban keserűen nyugtázhatjuk: fekete napja ez a mai a magyar vívósportnak.

Alig kezdődött el az antalyai vb legnagyobb mezőnyének küzdelme a 64-es táblán, a magyarok számára máris befejeződött. Előbb Somfai Péter és Rédli András szenvedett vereséget, kubai, illetve venezuelai ellenféltől, majd Imre Géza is - meglepetésre - az izraeli Ido Herpétől. Az asszó elején együtt haladt a két párbajtőröző, Imre egy-egy találatnyi hátrányban követte riválisát, majd 7-6-nál átvette a vezetést, és megpróbálta eldönteni a párharcot. Akciói azonban nem igazán jöttek be, ennek nyomán a pihenőig Herpe 10-8-as vezetésre tett szert. A folytatásban sem változott a kép, Imre próbálkozott - kívülről többször szóltak neki, hogy ne siessen -, az izraeli pedig gyűjtögette a pontjait. 10-14-nél már nagyon kevés esély volt, s bár Imre egymás után három tust adott ekkor, a következő akciónál megint Herpe volt eredményes.

"Egyszerűen nem tudok mit kezdeni francia markolattal vívó ellenféllel. Keresem a pengét, de nem találom, nem tudom megfogni, anélkül meg nem igazán megy. Sajnos otthon nincs olyan, aki ezt a markolatot használná, így nem tudok ilyen stílus ellen készülni. Ezzel együtt azért az izraeli fiú, aki vélhetően orosz származású, jó vívó" - összegzett letörten az MTI-nek Imre.

A harmadik magyar vereség után már csak a tavaly olimpiai negyedik, egyéniben háromszoros Eb-győztes Boczkó Gáborban bízhatott a magyar tábor. Versenyzők, edzők, szövetségi elöljárók, kísérők mintegy harmincan gyűltek össze annál a pástnál, amelynél a japán Nisida Sogóval vívott. Attól nem kellett tartani, hogy elkapkodja az asszót, általában türelmesen igyekszik akciót vezetni, így csak az volt a kérdés, sikerül-e ázsiai ellenfelére rákényszeríteni akaratát. Előbb Nisida vezetett, Boczkó 0-2-ről fordított, majd már majdnem a végéig nála volt a minimális előny. Huszonkét másodperccel a vége előtt Nisida egyenlített, következett a ráadás, amelyben előbb együttes találat esett, majd egylámpás, aminek viszont a japán tábor örülhetett.

Eredmények:

a 64 között:

Ruben Limardo (venezuelai)-Rédli András 15-12
Guillermo Madrigal Sardinas (kubai)-Somfai Péter 15-11
Ido Herpe (izraeli)-Imre Géza 15-13
Nisida Sogo (japán)-Boczkó Gábor 9-8
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását