2024. július 6. - Csaba

Sokan hezitálnak az oltással kapcsolatban

Csehországban éles vita bontakozott ki az új H1N1 vírustörzs oltóanyagával kapcsolatban, s a cseh orvosok jelentős része elutasítóan viszonyul a szérumhoz.
2009. október 7. szerda 11:41 - HírExtra
Szlovákiában sem kezdődött még meg az oltás. "Az orvosok elutasítják, hogy kísérleti nyulak legyenek" - jelentette ki Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke. Kubek az orvosok elutasító magatartását azonban azzal a szerződéssel is magyarázza, amelyet a cseh egészségügyi minisztérium kötött a jövőbeni szállítókkal. "A tárca a szerződésben rögzítette, hogy nem visel semmiféle felelősséget a vakcina esetleges kedvezőtlen mellékhatásaiért, és azok következményeiért" - nyilatkozta Kubek.

"Ez nem más, mint a felelősség áthárítása. Csodálkozom, hogy az állam ilyen szerződést köthetett" - tette hozzá.

Csehországban a H1N1 vírustörzs elleni oltás még nem kezdődött el. A nyilvánosságra hozott információk szerint legkorábban novemberben-decemberben áll majd rendelkezésre az új szérum. A cseh állam a lakosság mintegy 20 százalékának a beoltásával számol.

Pozsony egy közelmúltban hozott kormánydöntés alapján egymillió H1N1-es vírustörzs elleni vakcinát vásárol. A szlovák illetékesek ennek alapján tárgyalásokat kezdtek a gyártókkal a szállítási lehetőségekről, azok időpontjáról és az oltószer áráról. Egészségügyi források szerint ha minden jól megy, akkor az első vakcinák februárban érkeznek meg Szlovákiába, s azt követően haladéktalanul megkezdődhet az oltás is. A hatóságok a lakosság mintegy 20 százalékának beoltásával számolnak.

Lenka Sramková, a pozsonyi Közegészségügyi Hivatal szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az oltásnál elsőbbséget fognak élvezni a egészségügyben dolgozók, a várandós nők, a krónikus- és cukorbetegek, a gyerekek, a csecsemők és a stratégiai fontosságú vállalatok alkalmazottai. Az új vírustörzs elleni szérum hatékonyságát a szlovák szakértők szerint csak a gyakorlat, a jövő mutathatja meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását