2024. június 29. - Péter, Pál

Módosítaná sz SZDSZ a költségvetést

A korai fejlesztés oktatási normatívájának idei szinten tartásáért módosító indítványt nyújtott be az SZDSZ-frakció - mondta Ikvai-Szabó Imre liberális képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. október 13. kedd 20:15 - HírExtra
A jövő évi büdzsétervezetben a gyermekenként adható éves normatívát 230 ezer forintban állapítaná meg az állam, az idei 240 ezerrel szemben. A módosító indítványban 36,5 millió forint szerepel, ami a politikus szerint elenyésző összeg, azonban társadalmi "hozama" felbecsülhetetlen. Mint mondta, ha egy gyermek megfelelő korai fejlesztő pedagógiai programokat igényel és ezen szolgáltatáshoz hozzá is jut, később teljes értékű tagja lesz a társadalomnak, és később nem szorul nappali vagy bentlakásos ellátásra.

A politikus elmondta: 2005 óta változatlan a korai fejlesztés állami normatívája, és mint megjegyezte: "2005 már régen volt".

Czeizel Barbara, a Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány vezetője kifejtette: évente mintegy hatezer gyermek születik valamilyen fejlődési zavarral, de az európai összehasonlításban is alacsonynak számító állami támogatás csak az érintettek töredéke számára biztosítja az alanyi jogon, kötelezően juttatandó ellátást.

Hozzátette: gond az is, hogy a korai fejlesztés szabályzása nem egységes. Úgy vélte, az egészségügyi, szociális és az oktatási tárcától kapott közös finanszírozásra lenne szükség.

Mint a szakember kiemelte, mindhárom tárcához kapcsolódnak olyan intézmények, ahol ilyen speciális ellátást kaphat egy gyermek, ezért a statisztika sem egységes, hiszen az ágazatok között "elvesznek" a gyerekek. Össze kellene fogniuk a tárcáknak - emelte ki.
Ikvai-Szabó Imre úgy fogalmazott, a módosító indítvány támogatásához partnereket keresnek a parlamentben, de az SZDSZ egységes a kérdésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását