2024. június 29. - Péter, Pál

PM: megalapozott a köéltségvetés

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a jövő évi költségvetés megalapozott; mintegy 200 milliárd forint értékű tartalék áll rendelkezésre a kockázatok csökkentésére.
2009. október 13. kedd 18:47 - HírExtra
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kedden pártja elnökségi ülése után azt mondta: Fidesz kalkulációi szerint a büdzséjavaslat 900 milliárd forintos eltérést tartalmaz a várható valós és a kormány által benyújtott adatok között; a kormány több tételt nem számolt el a javaslatban.

A PM szerint Varga Mihállyal szemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács (KT) alapvetően megalapozottnak tartja a jövő évi költségvetést.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a tárca leszögezi: az ÁSZ úgy véli, a kiadási oldalon nincsenek jelentős kockázatok; a számvevők elsősorban a bevételeknél látnak a bizonytalanságot a világgazdasági kilátások nehezen felmérhető jellege miatt.

A KT is elvégezte számításait a 2010. évi költségvetési tervezettel kapcsolatban, és az egyenleg tekintetében csak 10 milliárd forint az eltérés a kormány tervezett és a Tanács kalkulációja között - hangsúlyozza a PM.

A tárcra kifejtette: sorra jelennek meg hazai és külföldi elemzői értékelések, amelyek alapján a kormány költségvetési és makrogazdasági prognózisa kimondottan konzervatívnak mondható; az elemzők jelentős része jövőre már kisebb visszaeséssel számol, mint a kormány, sőt újabban egyre több olyan prognózis lát napvilágot, amely a GDP növekedését várja 2010-ben.

Ha ezek a prognózisok válnak valóra, akkor a költségvetés lényegesen jobb helyzetben lehet, mint amivel a kormány jelenleg számol - állítja a PM.

Varga Mihály azt is leszögezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő évi költségvetést terhelő vesztesége elérheti a 300 milliárd forintot, amely további kockázatot jelent a 2010-es költségvetésben.

Ezzel kapcsolatban a PM kifejtette: a veszteség elszámolásnak az a szabálya, hogy az MNB jövő évi veszteségét, és ha keletkezik ilyen, azt legkorábban a 2011-es költségvetés tervezésénél kell figyelembe venni; a 2010-es költségvetést legfeljebb idei veszteségek terhelhetnék, de azok is csak akkor, ha korábbi évek nyeresége nem fedezné, ilyen számottevő veszteség felmerülésére pedig nem számíthatunk.

Több százmilliárdos veszteség az MNB gazdálkodásában ráadásul a jövő évben is valószínűtlen, így Varga Mihály által jelzett nagyságú veszteség még az azt követő, 2011-es év költségvetésében sem jelentkezhet - fogalmazott a tárca a közleményben.

Hozzátette: ahogy az MNB-vel kapcsolatos állítás, így megalapozatlanok Varga Mihály már felvetései is, hiszen az állami vállalatok finanszírozási terheivel a jövő évi költségvetés szintén teljes egészében számol, így "Varga Mihály az adósságadatok megemlítésekor a büdzsé tekintetében helytelen következtetéseket sugall, illetve von le."
A közlemény leszögezte azt is, hogy a PM mindig is a korrekt szakmai párbeszéd és egyeztetés híve volt, tehát ahogy eddig is, a jövőben is áll a Fidesz szakértőinek rendelkezésére, hogy segítsen sikeresebben eligazodni a költségvetési szakmai kérdésekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását