2024. július 1. - Tihamér, Annamária

Csökken a kedvezményezettek aránya

Minden béren kívüli juttatás esetében csökkent a kedvezményezettek aránya az idei harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest- közölte felmérése alapján a Merces bérinformációs portál.
2009. október 21. szerda 15:49 - HírExtra
A leggyakrabban nyújtott béren kívüli juttatás, az utazási költségtérítés 2008. harmadik negyedévéhez képest 2009-re 14 százalékkal csökkent. Emellett idén 11 százalékkal kevesebb dolgozó kap ingyenes italellátást munkahelyén, mint egy évvel korábban, és 9 százalékkal csökkent a nyugdíjbiztosítási hozzájárulásban részesülők aránya is.

Az idei évben 8 százalékkal kevesebben használhatták mobiltelefonjukat magáncélra a vállalat költségén és ugyanennyivel kevesebb jut a képzésekre is. A hétvégi céges akciók is majdnem felére, 7 százalékról 4 százalékra csökkentek, a sport és kulturális juttatások pedig 4-ről 2 százalékra.

A Merces szerint az országos átlagjövedelem alakulása nem mutatott jelentős törést az elmúlt időszakban: 2007 harmadik negyedévében 192 ezer forint volt a havi bruttó átlagfizetés, 2008 hasonló időszakában 202 ezer forint, 2009 harmadik negyedévében pedig 215 ezer forint.

A 13. havi bérre 13 százalékkal kevesebb munkavállaló számíthat az idén, mint tavaly. Az év végi pénzügyi jutalmak átlagos összege mintegy két év alatt bruttó 156 ezerről 189 ezerre nőtt, de míg 2007-ben a munkavállalók 45 százaléka részesült benne, 2009. harmadik negyedévében már csak 41 százalékuk.

A bérinformációs portál felmérése alapján elsősorban a kisvállalatok dolgozói érzik meg a gazdasági válság miatti elvonásokat a béren kívüli juttatások területén. A nagyobb szervezeteknél arányosan kisebb volt a csökkenés a béren kívüli juttatások szinte összes szegmensében, mint a kisvállalatoknál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását