2024. június 29. - Péter, Pál

Egyeztettek a kormányzat és a szociális szervezetek képviselői

A jövő évi költségvetési tervezetben szereplő, a szociális ágazatot érintő finanszírozásról egyeztettek a kormányzat és több országos szociális szakmai szervezet képviselői szerdán Budapesten; a kormányzat képviselői a tárgyaláson közölték, nem látják biztosíthatónak a normatív támogatások ez évi szintnek megfelelő fenntartását, de a normatívacsökkenést jogszabályi változtatásokkal próbálják meg ellensúlyozni.
2009. október 21. szerda 21:06 - HírExtra
Korábban hat szociális szakmai szervezet nyílt levélben tiltakozott a jövő évi mormatívacsökkenés miatt, követeléseket fogalmazott meg a szociális ágazat finanszírozása ügyében és tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal.

Pósfai Gábor, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak (SZESZE) Egyesületének alelnöke közölte, a szerdai egyeztetésen a nyílt levélben foglaltakra a kormányzat képviselői azt a választ adták: a normatív támogatások idei szinten való megőrzésének fedezetét nem látják biztosíthatónak, de az egyéb kéréseket, amelyek az intézmények működőképességének fenntartását szolgáló jogszabálymódosításokra vonatkoznak, jövő szerdáig - javaslatcsomag formájában - a szervezetek rendelkezésére bocsátják.

A szervezetek képviselői az általuk kilátásba helyezett lépésekről annak fényében döntenek majd, hogy milyen csomagot tesz le a kormány az asztalra - mondta.
Szólt arról is, a szervezetek sajnálatosnak tartják, hogy a normatív támogatások idei szinten történő megőrzését teljesen elutasította a kormányzat. Úgy ítélik meg, nem hárult el annak kockázata, hogy adott esetben határozott fellépést tanúsítsanak emiatt - tette hozzá Pósfai Gábor.

Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai államtitkára azt MTI-nek elmondta, a szervezeteknek küldendő jogszabályváltoztatási javaslatokkal a jövő évi normatívacsökkenést próbálják meg ellensúlyozni. Ezek, például, olyan jogszabályjavaslatok, amelyek az intézményi kiadásokat csökkentik - fűzte hozzá.

Az egyeztetésen jelen volt Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Kiss Ambrus, a Miniszterelnöki Hivatal társadalompolitikai szakállamtitkára, továbbá a Pénzügyminisztérium képviselője, valamint a nyílt levelet aláíró hat szervezet közül öt: a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesülete, a Szociális Klaszter Egyesület, a Magyar Szociális Szervezők Egyesülete, a Szociális Intézmények Országos Szövetsége, és a SZESZE.

Korábban, Vészhelyzetben a szociális ellátás!!! című nyílt levelükben egyebek mellett azt írták: méltánytalan és az ellátás biztonságát veszélyeztető döntés, hogy a 2010. évben ismét csökkenjenek a szociális ellátások és szolgáltatások működéséhez adott támogatások. A dokumentumban az is olvasható, hogy amennyiben érdemi előrelépés nem történik az ügyben, követeléseik érdekében figyelemfelhívó akciókat indítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását