Libanon leverte Izraelt
Több mint két tonnányit nyomott az az óriás humusztál, amelyet 300 libanoni szakács készített el szombaton Bejrútban.
2009. október 25. vasárnap 17:55 - HírExtra
A libanoniak ezzel megdöntötték a korábbi világcsúcsot, amelyet a rivális izraeliek tartottak az arab konyha egyik legrégebbi ételének elkészítésében. A Bejrút központjában felállított óriás sátorban a szakácsok 1350 kilogramm csicseriborsó-pürét, 400 liter citromlevet, 26 kilogramm sót használtak fel egyebek között a végül 2056 kilót nyomó óriás tál megalkotásához.
A csicseriborsóból, olívaolajból, szezámmagból, citromléből, fokhagymából és sóból álló étek a közel-keleti konyha alapételének számít. Származási helye ismeretlen, ám alapvetően arab ételnek tartják. Nagyon népszerű azonban Izraelben is, ahol szintén a mindennapos étkezés részévé vált, nem csak az éttermekben.
Libanon tavaly hadjáratot indított az eredet védelemért, amikor Fadi Abbud, a libanoni gyáriparosok szövetségének vezetője bejelentette, hogy pert indít Izrael ellen annak érdekében, hogy a szomszédos ország ne izraeli étekként terjessze a piacon a humuszt. Ehhez azonban az szükséges, hogy az ételt libanoniként regisztrálják. Jelenleg folyik az adatok gyűjtése az étel eredetéről.
Forrás: MTI