2024. július 7. - Appolónia

Magyar-szlovák viszony: rendezve?

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint "rendeződött" a magyar-szlovák viszony az utóbbi hetekben. Lajcák egy háttérbeszélgetésen úgy vélte, Robert Fico és Bajnai Gordon szeptemberi találkozója lehetőséget teremtett a problémák érdemi rendezésére.
2009. október 25. vasárnap 09:13 - HírExtra
Hangsúlyozta, hogy Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Unió tagállamaiban elvárt kisebbségi jogi előírásokat, és reméli, hogy ennek alapján tartós együttműködésre van lehetőség. Magyarország és Szlovákia külpolitikai nézetei "egy irányba mutatnak", és a nézeteltérések mindkét ország megítélésére nézve károsak - mondta.

A Fidesz jövő tavaszi várható választási győzelmével kapcsolatban megjegyezte, Szlovákia "minden helyzetben" racionális külpolitikára fog törekedni. Az osztrák hírügynökség szombati jelentése szerint Lajcák az újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen kijelentette: tekintettel Szlovákia és Csehország közös történelmére, Szlovákia kötelességének érzi, hogy Csehországgal azonos álláspontra helyezkedjen a Lisszaboni Szerződés ügyében. "Úgy ítéljük meg, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján nem lehet kétségbe vonni a Benes-dekrétumokat. Mégis a Cseh Köztársaságéval megegyező álláspontot kell képviselnünk" - mondta a külügyminiszter.

Václav Klaus cseh államfő október elején közölte: addig nem írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, amíg Csehország mentességet nem kap a szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól. Szerinte csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását