2024. szeptember 28. - Vencel

Gyurcsány ébresztőt fújt

Gyurcsány Ferenc szerint "a követelőző, agresszív, ragadozó hatalom nem egyszerűen kopog, hanem dörömböl a hatalom ajtaján", és ha a szocialisták hallgatnak - akik a demokrácia utolsó mentsvárai - akkor az országon bűnt fognak elkövetni.
2009. október 30. péntek 20:48 - HírExtra
A volt pártelnök-miniszterelnök az MSZP választmányának pénteki jubileumi ülésén elmondott beszédében úgy fogalmazott: bűn és gyalázat, ha visszavesznek a szabadságból, az emberi méltóságból, a demokráciából és abból a közös álomból, amelyből épült a harmadik magyar köztársaság.

Demokraták ébresztő! - hangoztatta többször is emelt hangon a szocialista politikus, aki a színpadra menet és beszéde után is vastapsot kapott a teremben ülő szocialistáktól. A volt miniszterelnök-pártelnök távozása óta először beszélt nyilvánosság előtt.

Szavai szerint olyasmi készül az országban, amit nem egyszerűen baloldaliként, hanem magyar emberként, apaként és férfiként vissza kell utasítania. Nem akarunk egy olyan világot, amelyben az lesz az előrejutás fokmérője, hogy ki mennyire lojális a hatalmon lévőkhöz.

Azt kérdezte, meddig tűrik a demokraták, hogy Magyarországon tort üljön a gyalázatos beszéd, a megfélemlítés és meddig fogadják el, hogy a politikai közösség egyik fele nem szólal meg, amikor parlamenti képviselőket fenyegetnek meg, és aljas módon lelőlek embereket a bőrszínük miatt.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, az ország csalódott, mert nehezebb az útja, mit amit magának képzelt és amit ők szerettek volna neki ajánlani és tele van illúzióvesztéssel. Hangsúlyozta ugyanakkor, ez nem ok arra, hogy megijedjenek azok, akik a nemzeti progresszió ügyét képviselik.

Kiemelte: vannak olyanok akik évek óta akarják elérni, hogy ők meghátráljanak, féljenek, elveszítsék a hitüket és csendben maradjanak. "Rázzátok már meg magatokat!" - mondta a politikus és azt kérdezte a szocialistáktól, olyan országban akarnak-e élni, ahol a gyalázatos beszéd lesz az úr.

Példaként arról beszélt, hogy van olyan parlamenti képviselő, aki szabadon beszélhet arról, hogy a terhes anyák mi mindent tesznek, hogy sérült gyerekeket hozzanak világra. "Ez nem kínos, hanem gyalázatos, embertelen és elfogadhatatlan, ocsmány. Ez szégyen" - hangsúlyozta.

A volt kormányfő azt mondta: Magyarországon minden egyes ember fontos, minden egyes teremtés megérdemli a közösség támogató kéznyújtását.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy álláspontja szerint egy politikai közösség van, a magyar nemzet. Aki ezt nem óvja, hanem szakítja, az bűnt követ el - mondta.

A volt kormányfő sajnálatosnak nevezte, hogy Sólyom László köztársasági elnököt nem tudhatják maguk mögött. Éppen azokban a kritikus pillanatokban maradt csendben, amikor bátorításra vágyna Magyarországnak az a fele, amelyiket sérelem ért, amely aggódik, hogy többet ne masírozhassanak fasiszta csizmák Budapesten - jelezte.
Mint mondta, Sólyom Lászlónak fontosabb a saját moralitása, mint a demokratikus nemzeti közösség egyben tartása és védelme. Ez nagy kár - jegyezte meg.

Kitért arra: szabad, polgári, Magyarországot szeretnének, amelynek ma a szocialisták az őrzői.Gyurcsány Ferenc azt mondta, az MSZP-ben most nincs helye az egymás közti vitáknak, támogatni kell a kormányt és az elnökséget, részt kell venni a közös munkában, hinni kell a közös ügyben, és meg kell küzdeni az ellenfelekkel.

Mint mondta, a húsz éves születésnapon azt kívánja, ne adják fel azt a hitüket, hogy a világ és Magyarország dolgaiban a jó oldalon állnak és a húsz éves köztársaságért érdemes megküzdeni.

Nem szabad hagyni szétszedni, csak azért mert a derűsebb napokra, borúsabbak jönnek. Csak a baloldal képes modern, erős, polgári világot teremteni - közölte.
Véleménye szerint a magyar baloldalnak el kell hinnie, hogy az igazság nem azon múlik, hogy ma vagy holnap kinek van többsége. Majd utat talál a többség szívéhez - fogalmazott a volt kormányfő.

Úgy látja, van helye az elemzésnek és az önkritikának, de most leginkább meg kell tanulniuk büszkének lenni arra, amit az ország elvégzett az elmúlt 7-8 évben. Példaként említette, hogy utak épültek, bevezették a rászorulóknak az ingyenes étkeztetést az általános iskolákban, iskolák, egyetemek épültek, kórházakat újítanak fel és egy nyugdíjasnak 30 százalékkal több jut a kosarába, mint 2001-ben.

Ha a magyar baloldal erre nem tud büszke lenni és nem tudja elmondani, akkor ki? - tette fel a kérdést.Gyurcsány Ferenc szavai szerint nem bűn, legfeljebb hiba, hogy volt olyan év, amikor többet építettek, tettek, mint amennyit bírtak.

Hozzátette: nem azoknak kell szégyellniük magukat, akiknek a válság miatt el kellett venniük a 13 havi nyugdíjat, hanem azoknak, akik oda sem adták.

Nem magyarázkodni kell, hanem öntudatosan és bátran vissza kell utasítani azt az alávaló szöveget, hogy az ország olyan feladtok előtt áll, mintha az elmúlt években háború lett volna - jelentette ki a volt pártelnök.

Leszögezte: aki ezt mondja, az hazudik. Az politikai és emberi értelemben is gazember - hangsúlyozta, mert véleménye szerint az ország az elmúlt hét évben dolgozott és gyarapodott.

Gyurcsány Ferenc szerint ezeket a szocialistáknak kell elmondaniuk az országnak, mert nem teszi meg helyettük senki.Vitányi Iván, a választmány egykori elnöke azt tanácsolta a szocialistáknak, hogy "ne legyenek langyosak", vállalják és tegyék, amit kell.

Simon Gábor választmányi elnök a jubileumi ülésen beszélt a régóta beteg Horn Gyuláról is, aki az MSZP első miniszterelnöke volt.

Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök levelet írt a választmánynak, amelyben azt közölte, hogy ha kérik, részt vesz az őszinte elemző értékelő folyamatban, ami még a párt előtt áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását