2024. szeptember 28. - Vencel

Négypárti egyeztetés

Négypárti egyeztetést kezdeményez az MSZP a Fidesz-KDNP által benyújtott, a magyar állampolgárságról szóló törvényjavaslatról.
2009. november 2. hétfő 15:20 - HírExtra
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülését követően bejelentette: a szocialisták egyeztetésre hívják a parlamenti frakcióval rendelkező képviselőcsoportok vezetőit, mert szeretnék elmondani a véleményüket.

Az MSZP országos elnöksége múlt keddi ülésén úgy döntött, hogy támogatja a magyar állampolgárság könnyített megszerzését a határon túli magyarok számára, erről négypárti egyeztetést, nemzeti konszenzust és garanciákat akar.

A Fidesz-KDNP október 12-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a magyar állampolgárság könnyített megszerzéséről szóló törvényjavaslatát. A Semjén Zsolt (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Németh Zsolt (Fidesz) jegyezte ellenzéki indítvány eltörölné a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, mely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie.

Az MTI információ szerint a szocialisták elnöksége kedden úgy határozott, hogy jelenlegi formájában nem támogatja az ellenzéki előterjesztést, tovább folytatná és politikai szintre emelné az eddig folyó négypárti egyeztetést.

A szocialisták gyorsított honosítást biztosítanának a határon túli magyaroknak, de ezt garanciákhoz kötnék.

Az MTI úgy tudja, a garanciák között szerepel az, hogy csak azok választhatnának, akik itt élnek. A másik garancia pedig az, hogy a közteherviselésben részesülők kaphatnának szociális ellátást.

Mesterházy Attila a frakcióülés után elmondta: a szocialisták továbbra sem támogatják az SZDSZ indítványát arról, hogy parlamenti bizottság vizsgálja a rádiófrekvenciák ügyét. Hozzátette: az ORTT-t, mint független testületet nem ellenőrizheti a parlament; meg kell várni, hogy egy esetleges bírósági eljárásában milyen döntést születik.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője pénteken nyílt levélben fordult Mesterházy Attila MSZP-s és Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőkhöz, akiktől azt kérte: a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen pártjuk támogassa, hogy soron kívüli döntéshozatallal állhasson fel az országos rádiófrekvenciák elosztása körül kirobbant vitát tisztázó bizottság. Mindkét frakció közölte: nem támogatják a kezdeményezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását