2024. szeptember 28. - Vencel

Katona Tamás: a kormány jó úton jár

A kormány jó úton jár, az eredmények jelentkeznek, az eddigi erőfeszítések nem voltak hiábavalóak - szögezte le Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára a 2010-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványok szavazása előtti zárszavában kedden, a parlamentben.
2009. november 3. kedd 09:30 - HírExtra
Katona Tamás leszögezte: a 2010-es költségvetés meghatározó eleme Magyarország további stabilizációjának.

A megkezdett folyamatot tovább kell vinni, mert az vezet el ahhoz, hogy az ország ebből a súlyos világgazdasági krízisből megerősödve kerülhessen ki - fogalmazott az államtitkár, aki visszautasította azt az ellenzéki vádat, hogy a kormány nem saját költségvetést alkotott, hanem a Nemzetközi Valutaalap utasítását követte.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország tavaly a világgazdasági krízis idején kiélezett helyzetben kérte az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap és a Világbank segítség azért, hogy támogassák pénzügyi stabilizációs programjának megvalósítását. Ezt a támogatást megkapta az ország, amelynek az az érdeke, hogy a program megvalósuljon - mondta Katona Tamás.

Úgy fogalmazott: "nekünk az az érdekünk, hogy ez a program megvalósuljon, magyar érdekeket követünk, ezeket foglalja magába a jövő évi költségvetés tervezete".

Azokra az ellenzéki kritikákra, miszerint téves a költségvetés tervezete eszközeiben, mert a kiigazítást rossz szerkezetben kívánja végrehajtani, nem adócsökkentéssel, nem belső piac élénkítésével számol, az államtitkár azt mondta: amit most Magyarország véghez visz, azt más országoknak is meg kell tenni, mi már előrébb tartunk.

A világgazdasági válság közepette meglépett kiigazítás mindenkitől sok áldozatot kíván, de a választott út megalapozza az ország jövőjét, a későbbi gyorsabb fejlődési lehetőségeit - hangsúlyozta.

A vitában elhangzott további kritikákra reagálva Katona Tamás kifejtette, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával finanszírozható formát választottak, minden körülmény között biztosítják a nyugdíjak értékmegőrzését, de ha a gazdasági növekedés megengedi, akkor nagyobb mértékben emelkednek majd a nyugdíjak.

Katona Tamás az egészségügyi ellátások finanszírozása kapcsán kiemelte, hogy a kórházak és a kormány közötti megállapodás javítja a finanszírozási lehetőségeket.
Az önkormányzati forrásokat ért kritikákkal kapcsolatban azt mondta, hogy bár mérséklődik az önkormányzatok támogatása, ezzel együtt csökkennek a feladataik is. Hozzátette: változatlanul marad a gyermekétkeztetés a normatívája és növelik az alapfokú művészeti oktatás támogatását.

A kormány a költségvetéshez benyújtott több mint 1500 módosító indítványból azokat ajánlja elfogadásra, amelyek tisztázzák a törvényjavaslat összefüggéseit és átvezetik a benyújtás óta a gazdasági folyamatban végbement változásokat - hangsúlyozta Katona Tamás.

Az államtitkár ezek közül kiemelte távfő-áfa jövő évi csökkentését 18 százalékról 5 százalékra.

Kitért arra is, hogy az Országos Egészségbiztosítás Pénztár az aktív fekvőbeteg és járóbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatások részére januárban kifizeti a 2009-es novemberi teljesítmények után járó finanszírozási összeget. Szólt a gyermekétkezetés színvonalának megőrzéséről, a kéttannyelvű oktatás normatívájának korrekciójáról és a közoktatási hozzájárulások emeléséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását