2024. június 2. - Kármen, Anita

Gordon Brown a bankok védelmében szólt

A pénzügyi tranzakciók adóztatását ajánlotta megfontolásra G20-csoport szombati skóciai értekezletén Gordon Brown brit kormányfő.
2009. november 7. szombat 17:40 - HírExtra
A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta Húszak pénzügyminiszterei és jegybankárai előtt Brown kijelentette: a társadalom számára elfogadhatatlan, hogy ha a pénzügyi szektor jól működik, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni. Ezért meg kell vitatni "valamiféle biztosítási díj" kivetését a rendszerszintű kockázatok ellensúlyozására, és a megoldási lehetőségek között szerepel, hogy bizonyos illeték terhelje a globális pénzügyi tranzakciókat - mondta a brit kormányfő.

Az ötlet nem először merül fel a G20-csoporton belül a gazdasági-pénzügyi válság kitörése óta. Nemrég az előző német kormány pénzügyminisztere, Peer Steinbrück a Financial Timesban azt írta: a Húszak hazai össztermékük (GDP) átlagosan 30 százalékánál is nagyobb támogatásban részesítették a pénzügyi szektort tőkejuttatások, garanciavállalások, jegybanki akciók formájában.

A válságra adott politikai válaszlépéseknek ezért tartalmazniuk kell a költségvetési tehermegosztás új formáit is; ezek egyike a pénzügyi tranzakciókra kivetendő globális adó - írta a londoni gazdasági napilapban az előző német pénzügyminiszter.

A G20-országcsoport vállalta, hogy 2010 végéig összesen ötezer milliárd dollárt (925 ezer milliárd forintot) fordít banki tőkepótlás, kvantitatív enyhítés, költségvetési gazdaságélénkítő injekciók és garanciák formájában a világgazdaság újjáélesztésére. Mindez azonban rendkívüli mértékben rontja a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok költségvetési és adóssághelyzetét.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását