2024. szeptember 28. - Vencel

Az MSZP bízik az új Pkt. elfogadásában

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) nem tartalmazza a hatályba léptető rendelkezéseket, az életbe léptető törvény (Ptké.) vitáját pedig még nem kezdte el a parlament. A szocialista frakció bízik abban, hogy az új magánjogi kódexet hétfőn elfogadja az Országgyűlés.
2009. november 9. hétfő 17:57 - HírExtra
Frankné Kovács Szilvia és Szép Béla szocialista képviselők hétfőn a Parlamentben úgy nyilatkoztak: reményeink szerint a csaknem tizenkét éves munka meghozza gyümölcsét és a parlament elfogadja Magyarország új magánjogi kódexét, a polgári törvénykönyvet.
Hozzátették: a Ptk. elfogadását a magyar állampolgárok, a gazdaság szereplői várják, hiszen a mindennapi életet könnyítő, a versenyképességet javító rendelkezéseket tartalmaz.

Arra a felvetésre, hogy a szakmai testületek továbbra is több kifogást fogalmaztak meg a Ptk.-val kapcsolatban, Frankné Kovács Szilvia azt válaszolta: az új kódex a társadalmi és gazdasági változások eredményeként született meg, és a csaknem 1200 szakaszból álló alapvető magánjogi szabályokat érintő kérdésekben lehetnek szakmai nézeteltérés, ám ez nem jelenti azt, hogy ne törekedtek volna a minél szélesebb konszenzus elérésére.

Arra a kérdésre, hogy a Ptk. az eredeti terveknek megfelelően 2010. május 1-jén lép-e hatályba, Szép Béla azt felelte: az 1200 szakaszból álló kódexben nincs hatályba léptető rendelkezés, a hatályba léptető törvény, a Ptké. vitáját pedig még nem kezdte le az Országgyűlés.

Kifejtette, hogy a Fidesz ma már nem a Ptk. visszavonásáról, hanem annak felülvizsgálatról beszél. Mint mondta: ha ez azt a három módosítást tartalmazza, amit a Fidesz benyújtott - a házassági hűségre és a rokonok közötti házasság megszigorítására vonatkozóan -, akkor az ellenzéki párt szinte teljes egészében egyetért a kódexszel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását