2024. július 2. - Ottó

Jelentős lépés a leányfalui ír gázoló ügyében

Az igazságosság érdekében tett jelentős lépésnek tekinti az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), hogy Dublinban őrizetbe vették a leányfalui gázolás miatt a magyar bíróság által börtönbüntetésre ítélt ír állampolgárt - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.
2009. november 12. csütörtök 06:41 - HírExtra
A közlemény szerint a magyar igazságügyi kormányzat az elmúlt években minden lehetséges jogi és politikai lépést megtett, hogy érvényt lehessen szerezni a bíróság ítéletének.

Draskovics Tibor miniszter az ír partnerével folytatott személyes találkozón tette világossá a magyar kormány és a közvélemény egyértelmű és megalapozott igényét az elítélt kiadására - fogalmaztak. A miniszter az EU igazságügyi tanácsában is követelte a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó európai szabályozás megfelelő átvételét Írországban.

Mindennek eredményeképp az elmúlt hónapokban az ír parlament módosította az erre vonatkozó törvényt, és amint ez megtörtént, az IRM ismét kibocsátotta az európai elfogatóparancsot - emlékeztettek. Az IRM szerint Francis Tobin Ciaran őrizetbe vétele, illetve a vele szemben életbe léptetett korlátozó intézkedések reménykeltők. A tárca bízik abban, "hogy rövidesen vége lesz az időhúzásnak, és két ártatlan kisgyermek halálának okozója elnyeri méltó büntetését".

Az RTÉ ír közszolgálati tévé és rádió szerdán tudatta, hogy a rendőrség aznap otthonában őrizetbe vette a leányfalui gázolót. Az RTÉ honlapja szerint Francis Tobin Ciarannak engedélyezik, hogy óvadék ellenében visszanyerje szabadságát.

Tobin 2000 áprilisában két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun. A magyar bíróság 2002-ben, a férfi távollétében hozott jogerős ítélete szerint Tobinnak három évet kellene fogházban töltenie. Az RTÉ szerint ugyanakkor a hároméves szabadságvesztést fellebbezés nyomán később másfél évre enyhítették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását