2024. szeptember 28. - Vencel

Tárcavezetői tájékoztató az iskolákban

Közös levélben tájékoztatja az iskolákat Hiller István oktatási és Székely Tamás egészségügyi miniszter arról, hogy a kormány kibővítette az új influenza elleni védőoltásban térítésmentesen részesülők körét.
2009. november 13. péntek 11:07 - HírExtra
Az oktatási tárca honlapján pénteken közzétett levélben emlékeztetnek arra, hogy a kormány döntése értelmében november 11-től a középfokú nevelési, oktatási intézmények nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanulók, valamint ezen intézményekben alkalmazott dolgozók számára a magyar állam térítésmentesen biztosítja az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a 2009-es pandémiás A/H1N1 influenza valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányokat eddig a 12-18 évesek között észlelték.

Tekintettel a világjárványt okozó influenza folyamatos magyarországi terjedésére, november hónapban nemcsak az általános, hanem a középfokú oktatási intézményekbe, középiskolákba, szakiskolákba járó tanulók védelmének biztosítása érdekében kollektív oltást szerveznek. A kampányoltás a leghatékonyabb és leggyorsabb módja annak, hogy egy-egy korosztályban a lehető legnagyobb oltottságot érjük el.
A közösségi oltás lebonyolítását jogkörénél fogva az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, a térítésmentes oltóanyagot az egészségügyi szolgáltatók számára az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézete biztosítja.

A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei a következő napokban tájékoztatást adnak az intézmény vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az együttes oltási akció jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.

A két tárca a szülői tájékoztatás megkönnyítése céljából egy rövid összeállítást is küldött a védőoltás fontosságáról. Elkészítettek egy mintaként szolgáló szülői-gondviselői beleegyező nyilatkozatot, hiszen a 18 éven aluli gyermekek esetében a védőoltás beadásához szükséges a szülő, illetve a gondviselő nyilatkozata. Tizennyolc éves kor felett nem kell szülői beleegyező nyilatkozatot kérni, a fiatal maga dönt. A védőoltást életkortól függetlenül valamennyi beiskolázott tanulónak fel kell ajánlani - olvasható a levélben.

A tárca vezetői kitérnek arra is, hogy a térítésmentesen biztosított influenza elleni oltóanyag a nemzetközi elvárásoknak megfelel, bizonyítottan hatásos. Az esetlegesen kialakuló mellékhatások ritkák és enyhébbek, mint az influenza megbetegedés, illetve annak szövődményei. Ezért mindenképpen javasolt a közösségi oltások mielőbbi lebonyolítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását