2024. szeptember 28. - Vencel

Basescu és Orbán Székelyföldi szórólapokon

Traian Basescu román államfőt és Orbán Viktort, a Fidesz elnökét ábrázoló szórólappal készül elárasztani Székelyföldet a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) - véli tudni szombati számában a Szabadság.
2009. november 14. szombat 17:08 - HírExtra
Ezt a pártot Romániában a Basescut támogató egyetlen politikai erőnek tartják. A kolozsvári napilap értesülései szerint a lapon nem szerepel a PD-L jelképe. "A párt tehát nem vállalja nyíltan az akciót, amely a magyar szavazók megtévesztését célozza" - állapítja meg az újság. Eszerint a szórólapon szereplő fotó az idei tusványosi tábor alkalmával készült a két politikusról, rajta az Orbántól származó kijelentés: "A 2. fordulóban én Basescura szavaznék!". A lap jobb alsó sarkában pedig egy kérdés szerepel: "De miért várjunk a 2. fordulóig?"

A Szabadság felidézi: júliusban Orbán Viktor és Traian Basescu közösen tartott előadást a nyári tábor és szabadegyetem zárónapján. A közönség köréből érkezett kérdésre, hogy a Fidesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét vagy Traian Basescut támogatná-e a romániai elnökválasztáson, Orbán úgy nyilatkozott: a román választási rendszer kétfordulós, így először az RMDSZ-jelöltre (Kelemen Hunorra) szavazna, hiszen az a cél, hogy az erdélyi magyarság minél jobban szerepeljen a választásokon, a második fordulóban viszont Traian Basescura ütné a pecsétet. Mindhárom párt - a Fidesz, az RMDSZ és a PD-L - az Európai Néppárt tagja - jegyzi meg a lap.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ kampányfőnöke a lapnak úgy vélekedett: szerinte egyértelműen diverzióról van szó. Székelyföldön az utóbbi napokban több olyan magyar, illetve kétnyelvű plakát is megjelent, amelyen a román államfőjelöltek anyanyelvükön szólnak a székelyföldi választókhoz. Ez a szórólap azonban nem tartozik ebbe a kategóriába, ennek célja a megtévesztés - mondta.

Németh Zsolt fideszes képviselő, a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarokkal foglalkozó bizottságának elnöke a Szabadságnak nyilatkozva emlékeztetett: Orbán Viktor Tusnádfürdőn világosan kifejtette, hogy a Fidesz az első fordulóban Kelemen Hunort, az RMDSZ jelöltjét támogatja, ilyen szempontból a Fidesz álláspontja egyértelmű. A szórólapokat illetően Németh Zsolt elmondta: nem is meri feltételezni, hogy kampányában Basescu ilyen formában merné kihasználni a Fidesz elnökének erdélyi népszerűségét, egy demokratikus politikai kultúrában ez elképzelhetetlen. Romániában november 22-én rendezik az elnökválasztás első, december 6-án pedig a második fordulóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását