2024. szeptember 28. - Vencel

Merkel megvédte az uniós biztost

Elutasította az új uniós biztos jelölésével kapcsolatos belföldi bírálatokat a német kancellár.Merkel védelmébe vette az általa kijelölt biztost.
2009. november 14. szombat 11:35 - HírExtra
Angela Merkel egy szombati lapinterjúban védelmébe vette az ellenzék által hevesen bírált Günther Oettingert, akit a közelmúltban jelölt Németország új európai bizottsági biztosává. Oettinger az egyik legnagyobb és legsikeresebb német tartomány, Baden-Württemberg miniszterelnöke, elismert gazdasági szakértő - jelentette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva Merkel, aki szerint jelöltje minden bizonnyal erősíteni fogja a brüsszeli bizottság tevékenységét. Az ellenzéki pártok úgy vélekedtek, hogy Oettingernek nincs nemzetközi tapasztalata, és regionális politikusként keveset ért az európai uniós ügyekhez.

Németországot mostanáig Günter Verheugen képviselte az Európai Bizottságban, előbb bővítési, majd ipari biztosként. Az új bizottságban utódául a kancellár a kereszténydemokrata CDU egyik vezető politikusát, egyben Baden-Württemberg tartomány kormányfőjét jelölte, amit az ellenzék hevesen kritizált. Az ellenzéki pártok - élükön a szociáldemokratákkal - úgy vélekedtek, hogy Oettingernek nincs nemzetközi tapasztalata, és regionális politikusként keveset ért az európai uniós ügyekhez.

Merkel nem értett egyet azokkal a bírálatokkal sem, amelyek kifogásolták, hogy Németország senkit nem jelölt a két jövőbeni legfontosabb uniós posztra, azaz az Európai Tanács elnökének, illetve külpolitikai főképviselőjének a tisztségére. A kancellár a többi között arra emlékeztetett, hogy a tanács elnöke csakis egy tagállam jelenlegi vagy korábbi kormányfője lehet, ezért - mint utalt rá - Németország esetében a tisztség nem jöhet szóba. Hozzátette: országa számára az új Európai Bizottság egyik fontos gazdasági tárcáját jóval kívánatosabbnak tekinti.

A kancellár üdvözölte a Lisszaboni Szerződés közeli hatályba lépését, és meggyőződését fejezte ki, hogy az erősíteni fogja az unió cselekvőképességét. Az interjúban Merkel ismét arra figyelmeztette a németeket, hogy a válság neheze még hátra van. A kancellár - akárcsak a hét közepén tartott kormánynyilatkozatában - ezúttal is sötét képet festett a kilátásokról, utalva arra, hogy a gazdasági és pénzügyi válság kihatásait igazán csak a közeli jövőben érzik majd az emberek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását