2024. június 28. - Levente, Irén

Új magyar művet mutat be a Dohnányi Zenekar

Új magyar művet, Gyöngyösi Levente I. szimfóniáját szólaltatja meg a Budafoki Dohnányi Zenekar szombaton Budapesten, a Művészetek Palotájában.
2009. november 20. péntek 19:16 - HírExtra
Az ősbemutató a Magyar Szimfonikus Körkép elnevezésű sorozatban hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A fiatal zeneszerző a szimfóniát a Dohnányi zenekar vezetője, Hollerung Gábor felkérésére komponálta.

"Az I. szimfónia egy személyes vonatkozásokban bővelkedő szerelmi történetet dolgoz fel, amelynek az íve egy nagy szerelem születésétől annak elmúlásán át az új szerelem születéséig tart. Az első három tétel mindegyike előtt mottóként egy-egy vers áll, amely a tétel hangulatát érzékelteti. A IV. tételben megjelenik az énekhang, itt a mezzoszoprán szólista és a kórus meg is szólaltatja a költeményeket. A műben többek között Kosztolányi, Paul Éluard, Christian Morgenstern, Dsida Jenő, Pilinszky János, Rainer Maria Rilke, József Attila versei szerepelnek" - mondta művéről a zeneszerző.

A III. tétel egyfajta groteszk hangulatú muzsikáját különös hangszerek szólaltatják meg, csengettyűszó keveredik az arab dob, a dzsembe hangjával. A IV. tétel képzeletbeli színpadán a főhős igyekszik meggyőzni magát: a fájdalom tompul, elmúlik, már nem is fáj... A mű testi-lelki újjászületéssel, boldogsággal ér véget.

Gyöngyösi Levente több új mű megírására kapott felkérést, a 2010-es debreceni kórusverseny megnyitására oratóriumot komponál és a Miskolci Szimfonikusoknak 2011-re tervez friss alkotást.

A koncert második részében Beethoven IX. (d-moll) szimfóniája hangzik el. Szabóki Tünde (szoprán), Németh Judit (alt), László Boldizsár (tenor), Kálmán Péter (basszus) énekli a szólót, közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és az MR Énekkara.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását