2024. szeptember 28. - Vencel

Sajnálják a csehek a sterilizált romákat - de már késő...

Sajnálatát fejezte ki a cseh kormány amiatt, hogy a múltban elsősorban roma nőket akaratuk ellenére sterilizáltak Csehországban - közölték a kormány ülése utáni sajtóértekezleten.
2009. november 24. kedd 20:12 - HírExtra
A bejelentés szerint a sajnálat kifejezése, amelyet Michael Kocáb emberi jogi és kisebbségügyi miniszter kezdeményezett, nem egy konkrét esetre, hanem a múltban előfordult összes esetre, rossz gyakorlatra vonatkozik. A kormány szerint hiba volt, hogy az egészségügyi intézmények a sterilizáció elvégzésekor nem ellenőrizték, hogy az érintett nő beleegyezett-e a beavatkozásba.

A cseh emberi jogi liga reagálása szerint a kormány gesztusa elégtelen, s a megkárosított nőket anyagilag is kárpótolni kellene.

Csehországban nem létezik semmiféle kimutatás arról, hogy a múltban hány nőt sterilizáltak akarata ellenére. A különféle jogvédő és roma szervezetek eltérő adatokkal dolgoznak. Roma aktivisták szerint a probléma leginkább az észak-morvaországi régiót, Ostravát érinti, ahol az 1989-es rendszerváltás után állítólag több tucatnyi ilyen eset történt. A problémára első ízben nyilvánosan az európai roma jogi központ 2004-ben kiadott egyik jelentése hívta fel a figyelmet. A problémával a cseh emberi jogi biztos hivatala is foglalkozott. Otakar Motejlhez mintegy 80, többnyire roma asszony fordult ez ügyben. A hivatal nem közölte, hogy ezek mind sértettek lettek volna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását