2024. szeptember 28. - Vencel

Az MSZP reméli, hogy a Fidesz egyetért vele

Az MSZP azt reméli, ha a Fidesz nem is jut el odáig, hogy támogassa a magánnyugdíj-pénztárak magánnyugdíj-biztosítókká alakítását, egy udvarias tartózkodással legalább jelzi, hogy egyetért a fő iránnyal, az új parlament pedig legfeljebb korrigálja a törvényt. Varga Mihály (Fidesz) kedden jelezte: a választások utáni új kormány első lépései közé tartozik majd, hogy korrigálja az ezzel kapcsolatos mai terveket.
2009. november 25. szerda 18:38 - HírExtra
Kékesi György (MSZP) az MTI-nek szerdán arra reagált, hogy Varga Mihály (Fidesz) úgy fogalmazott: nem szerencsés a kormánynak az az elképzelése, hogy a magánpénztárakat magánbiztosítókká alakítsák át a jövőben, s a választások utáni új kormánynak várhatóan az első cselekedetei közé tartozik majd, hogy ezeket a lépéseket korrigálja.

A parlament november közepén kezdte meg magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslat vitáját. A kormány tervei szerint a magánnyugdíj-pénztárak 2013-tól magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak. A tervek szerint december 14-én lesz a törvény zárószavazása.

Kékesi Tibor, a költségvetési bizottság szocialista tagja az MTI-nek azt mondta: a szocialisták a parlamenti vita során érzékelték, hogy a törvényjavaslatból a Fidesznek egyedül a struktúraváltás, a biztosító létrehozása és a valódi tulajdonosok megteremtése érdekében tett lépések nem tetszenek.

Szerinte az MSZP minden olyan érvet elmondott, amely azt erősítik, hogy szükséges további garanciákat beépíteni az időskorúak járadékkiegészítésébe, és ezt csakis a valódi tulajdonosok által biztosított szavatoló tőke tudja garantálni. Hozzátette: a mai nem létező tulajdonosi jogokat valódi tulajdonosi felelősséggel kell felváltatni.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet, hogy a tagok ügyféljogai semmiféle csorbát nem szenvednek, sőt számos területen javulnak, az új struktúra pedig hatékonyabb, átláthatóbb, a tagok számára pedig közérthetőbb lesz.

Az MSZP reméli, hogy a következő parlament legfeljebb olyan korrekciókat kíván majd az elfogadott törvényben eszközölni, amelyek csak javítják a járadékfizetési idő alatt a tagok pozícióit, erősítik a várományi pénzek garanciáját, nem pedig kockáztatják - mondta Kékesi Tibor.

Emlékeztetett, hogy a törvény a tervek szerint jövő év január 1-jén lépne hatályba, 2012-ben indulna az átállás, 2013-tól működnének az új nyugdíjbiztosítók, így hosszú felkészülési idő áll majd rendelkezésre, amely alatt minden ma megfogalmazódó kétely eloszlatható a jogszabály pontosításával.

Arra a kérdésre, hogy miért a ciklus végén kezdeményezi ezt az átállást a kormány, azt mondta: a kabinet a válságkezelés tanulságai között mérte fel ezt a fajta, a nyugdíjrendszerben meglévő bizonytalanságot, az MSZP-nek pedig nincs érdemi kifogása ellene.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását