2024. szeptember 28. - Vencel

Pletykák és téveszmék a H1N1-ről

Az új vírusról szóló lakossági tájékoztatás annyira jól sikerült - és a politika annyira összedolgozott - hogy olyan téveszmék kezdtek el terjengeni, aminél a magyarság atlantiszi származása is megalapozottabb. Egy kis ízelítő:
2009. november 29. vasárnap 08:29 - Pásztor Balázs
Alapproblémák

A politikai közélet annyira egymásnak esett az új influenza ellen adandó védőoltás - és az azt gyártó, ismeretlen hátterű, offshore alapú Omnivest kft. - végett, hogy lakosság azt vette ki az egészből, mint minden hasonló politikai vitánál. Vagyis, hogy az ügy nagy része „csak politika” és nem is létezik - de minumum a fele sem igaz. Ezzel nem vagyunk egyedül a világon: az ukránoknál például a megkérdezett 40,3 százaléka csupán politikai húzásnak tartja az influenzajárványt. Bár nálunk még konkrét adatok nincsenek , csak a fiatalok 71 százalékáról gondolható, hogy hasonlóan gondolkodik - de az ő arányuk ebben a kérdésben egyéb felmérések szerint is jóval magasabb az átlagnál.

A vakcináról
Az Omninvest oltóanyag egyéb formális hibákban is szenved, dobozán nincs feltüntetve a lejárati idő, az ampullákon nem szerepel a gyártási idő. Ezen felül a dobozban lévő betegtájékoztató sem azonos az Országos Gyógyszerészeti Intézet által elfogadott jelenleg érvényes betegtájékoztatóval.
Az Omninvest oltóanyaga teljes vírusos oltás, ami azt jelenti, hogy a jó esetben elhalt teljes vírust, az őt körülvevő anyagokkal együtt tartalmazza. Ez ma már korszerűtlen és veszélyes, mert csak tisztit ott halott vírust szabad beadni.
A vakcina thimerosal-t tartalmaz. A thimerosal, amit magyar nyelven tiomerzálnak kell nevezni, egy higanytartalmú szerves vegyület, ami a szervezetben etilhigan-nyá és tiosaliciláttá bomlik. 1930 óta használják tartósítószerként oltásokban és gyógyszerekben a baktériumok és a gombák elszaporodása ellen.
A US Federal Safety Guideline szereplő maximálisan megengedhető napi metilhiganyadag szájon át történő bevitel esetén, 0,1 mikrogramm/testsúlykg/nap. Omninvesté 50mikrogr tartalmaz. (holahatár.uw.hu)
Beszédes viszont azon pletykáknak sokasága és milyensége, amik az oltóanyagról, a vírusról, vagy az ügy egyéb vonatkozásáról elterjedtek a magyar közéletben. Az egyik ilyen szerint az Omnivestnek nemhogy gyára, de még gyártósora sincs, hanem egy pilisborosjenő-i házban végzi a vakcinák előállítását, amelynek alapja, hogy a vírust tojásokba oltják, és azok ott szaporodnak. Az is felreppent, hogy a magyar oltóanyag a „kutyának sem kell” pedig többen állították, hogy már több külföldi vevő is érdeklődött, csak a 6 milliós magyar rendelés miatt nincs rá kapacitásuk. Természetesen egy leendő vevő sem nyilatkozott még…

Pletykák mindenhonnan

Egyes kutatók még az influenza-vírus létét is megkérdőjelezik, ami így kezd erős hasonlóságot felvenni a holokauszttal. William Engdahl elmondása szerint „az egyetlen probléma a disznóinfluenza (H1N1) elleni oltással, hogy eddig sem a WHO (Világ Egészségügyi Hivatal), sem az US Government’s Center for Diseases Control (CDC) nem tudta sem elszigetelni, sem egy elektromikroszkóppal lefényképezni a H1N1 influenza “A” vírusát.” Sőt, francia tudósok se tudták. Így egy „sohasem definiált vírusról” van szó.

Egy másik magát megnevezni nem kívánó volt oltóanyag-kutató pedig egy interjú keretében mondja el, hogy az oltóanyagok mennyire veszélyesek és feleslegesek is lehetnek néha - valamint hogy csak a profitszerzést szolgálják. Természetesen itt konkrét információk nem hangzanak el, így megítélni sem lehet az interjú valódiságát – de magyar nyelvre már átfordították

Mindenki mindenkivel?

Természetesen gazdasági-politikai kapcsolódások is bekerülnek a képbe. Az egyik megjegyzés például azt taglalja, hogy dr. Jankovics István orvos, aki egykor Országos Epidemiológiai Központban dolgozott, és most Légúti Járvány Osztály főorvosa tett egy kis kirándulást az Omnivestben - így akár az Központban „segíthettek” az Omnivest ellenőrzésénél. De megemlítenek volt III/III-as ügynököt is, mint Omnivest-dolgozót.

Szóba hozták Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját is, mint Vajó Zoltán, az Omninvest kutatási vezetőjének jó barátját. Minderre azonban csak annyi a bizonyíték, hogy néhány fényképen együtt szerepelnek és volt egy közös cikkük is (amiben kapcsolatként véletlenül Vajó e-mail címét adták meg az ÁEK-hoz) - de ez ugyebár lehet szakmai kapcsolat is.

Gyurcsány?

Ám elérnek a szálak Gyurcsányig is, hisz elvégre - az álltások szerint - az ő közreműködésével kapott az Omnivest „egy pár napos tenderen” kétszer két milliárd forintnyi fejlesztési támogatást. A fejlesztést végül eladták Irakba - az indoklás szerint azért, hogy ne derüljön ki, hogy nem fejlesztettek semmit.

Mindenesetre már a nemzetbiztonsági bizottság is összeül az Omnivest hátterének megismerésére - ami nem tesz jót az ügy további megítélésének. Ráadásul a médiapánik is csak fokozódik: Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója szerint a H1N1 halálosabb, mint eddig gondoltuk. Pontosabban „sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését.”

A kérdés viszont marad ugyanaz: mi az igazság vírusügyben?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását